Naar hoofdinhoud

BAM Bouw en Techniek

Een compleet andere beleving met BIM

"Aan de 3D objecten in het model worden hoge eisen gesteld. De ambitie is om het model op LOD 500 niveau op te leveren."

In 2017 opent het Groninger Forum de deuren voor het publiek. Deze opening markeert het einde van een spraakmakende stedenbouwkundige ingreep in de Groninger binnenstad. Hierbij werd de oostzijde van de Grote markt aangepakt, een nieuw stadsplein en het Forum gerealiseerd. Het Groninger Forum brengt een nieuw, eigentijds concept voor cultureel vermaak. Het is dé plek voor informatie, inspiratie, plezier en ontmoeting voor een breed publiek van alle leeftijden.

Dit imposante gebouw is straks zeven dagen in de week geopend en brengt een keur aan (inter)nationale exposities, films, documentaires, debatten, literaire evenementen, talkshows, presentaties en manifestaties over de wereld van nu. De Bibliotheek Groningen, filmtheater Images, het Nederlands Stripmuseum, debatcentrum Dwarsdiep en de Volksuniversiteit krijgen een plek in het gebouw. Op de bovenste verdieping heeft het een skylounge met restaurant en een dakterras met openluchtbioscoop en uitzicht over de historische binnenstad. Onder het gebouw komt een ruime parkeerkelder voor auto’s en fietsen.

bam-techniek-groninger-forum-hero-1280

Een andere beleving dankzij Revit MEP

Werken met Revit MEP aan de nieuwe multifunctionele culturele hotspot in de historisch binnenstad van Groningen is voor Kees Braber een compleet andere beleving dan hij tot nu gewend is. Kees is voormalig elektrotechnisch tekenaar en werkt nu bij BAM techniek als BIM modelleur voor het Groninger Forum. Deze 34.000 m2 grote nieuwbouw zal het aanzicht van de Grote Markt in Groningen drastisch veranderen.

Momenteel werkt Kees aan de ondergrondse parkeergarage van vier lagen, waarin alle instortvoorzieningen voor de elektrotechnische installaties gemodelleerd zijn. “Dit gebeurt niet meer door het plaatsen van 2D symbolen op een platte tekening, zoals ik was gewend met AutoCAD, maar met 3D BIM objecten met de juiste informatie van de fabrikant. Met deze 3D objecten wordt het virtuele gebouwmodel van het Forum volledig opgebouwd. Hiervoor gebruik ik het 3D modelleerprogramma Revit MEP van Autodesk met daarbovenop Cadac Flexline van Cadac Group.”

Meer over Revit

Doordat er ook lichtgegevens in de 3D Revit families zijn opgenomen en er materialen aan bouwkundige objecten gekoppeld zijn, waren we al in staat om in een vroeg stadium lichtsimulaties en verlichtingsimpressies te genereren.

Kees Braber

BIM-modelleur - BAM Techniek

bam-thumbnail-1280

Hoge eisen

Kees: “Aan de 3D objecten in het model worden hoge eisen gesteld. De ambitie is om het model op LOD 500 niveau op te leveren. Dit betekent dat bij oplevering ook alle benodigde gegevens in het BIM model aanwezig zijn voor het beheer & onderhoud in de gebruiksfase van het project. Tevens wordt geëist dat de 3D modellen niet al te gedetailleerd zijn, maar dusdanig dat de opdrachtgever al in een vroeg stadium kan zien wat hij straks krijgt.”

bam-techniek-groninger-forum-1280

Snel aan de slag met Revit Families

Op dit moment ondersteunt Cadac Group consultant Robert Klempau BAM Techniek met het maken van Revit families. Kees: “Zijn jarenlange ervaring en expertise van de installatietechniek past hij toe bij het maken van deze objecten wat voor ons heel waardevol is gebleken! Bij het modelleren van de families houdt hij bijvoorbeeld rekening met het gebruiksgemak voor de modelleur en de juiste parameters in de Revit families zodat de benodigde gegevens in de objecten ingevuld kunnen worden.”

Meer over Revit

bam-techniek-groninger-forum-revit-mep-kees-braber-1280

Uniforme 3D modellen

“Daarnaast houdt Robert er alvast rekening mee dat de 3D modellen aansluiten op de Uniforme Objecten Bibliotheek conform de ETIM. De Revit families moeten straks daarom dusdanig van opbouw zijn zodat de gegevens van de fabrikant rechtstreeks in de modellen gezet kunnen worden, gevalideerd kunnen worden of verrijkt met gegevens voor de onderhoudsfase.

De volgende stap in het BIM modelleerproces is het plaatsen schakelmateriaal waarmee direct alle gegevens voor de werkvoorbereiding en de logistiek aanwezig zijn. “Ik hoop dat naast bedrijven zoals ABB en Attema ook fabrikanten van schakelmateriaal en verlichtingsarmaturen hun BIM verantwoordelijkheid nemen en BIM objecten gaan aanleveren. Liefst op een uniforme manier, dus volgens bepaalde afspraken, zodat deze ook eenvoudig uitwisselbaar zijn.”

Meer over BIM

Rendering van visualisaties in de cloud

Kees krijgt naast de hulp bij het aanmaken van de benodigde Revit families ook de nodig Revit MEP tips & tricks om optimaal, sneller en efficiënter te modelleren. Zo ook voor het maken van mooie sfeerimpressies van de verlichting in het gebouw.

Kees: “Doordat er ook lichtgegevens in de 3D Revit families zijn opgenomen en er materialen aan bouwkundige objecten gekoppeld zijn, waren we al in staat om in een vroeg stadium lichtsimulaties en verlichtingsimpressies te genereren. Niet alleen mooie plaatjes, maar zelfs prachtige 360° panorama’s. Hiervoor gebruik ik de Autodesk 360 Cloud Rendering functionaliteit, waardoor het renderen geen belasting is voor mijn desktop en ik gewoon verder kan met modelleren in Revit MEP.”

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld