Apollo Engineering

Voorloper in Digital Prototyping

Over Apollo Engineering

Technisch adviesbureau voor de machinebouw
Apollo Engineering is een technisch adviesbureau voor de machinebouw. Vanaf 1986 leveren we maatwerk voor de machinebouw over de hele wereld vanuit het hart van Friesland. Met 25 vaste medewerkers verzorgt Apollo Engineering de complete engineering van machines, het werktuigbouwkundige ontwerp inclusief de besturing. In de assemblagehal worden de machines compleet opgebouwd en uitgebreid getest.

Indrukwekkende referenties
Sinds de oprichting in 1986 loopt het bedrijf voorop, zowel op het gebied van opgeleverde projecten en procesbeheersing als qua gebruik van CAD programmatuur. De lange lijst aan indrukwekkende referenties is dan ook niet toevallig. Apollo Engineering heeft in de loop der jaren machines ontworpen, in huis geassembleerd én getest voor bedrijven als Douwe Egberts, Friesland Foods, Haribo, Nestlé, Philips en Sonnema.

Lees meer

Inventor heeft een heel grote toegevoegde waarde. We gaan nu niet meer naar onze potentiële klanten toe met een 2D-tekening, maar nemen onze laptop mee. We maken ons concept meteen inzichtelijk door onze plannen in 3D te presenteren.

Martinus van der Meulen

Directeur - Apollo Engineering bv
Silhouet

Apollo Engineering Case Packer

In- en uitpaklijn

Op dit moment werken de Friezen onder andere aan een in- en uitpaklijn voor Coca Cola-flessen. De lijn wordt speciaal ontwikkeld voor een import- en exportbedrijf in België, dat Coca Cola in flessen inkoopt in de Benelux en Polen en de drank vervolgens weer verkoopt in Spanje. Martinus van der Meulen, mede-oprichter en directeur van Apollo legt uit hoe de lijn functioneert.

De basis van de lijn bestaat in principe uit twee banen van zo’n 23 meter lang. Op ongeveer eenderde van de banen is een aantal pick points ingebouwd. Op de linker baan worden per keer handmatig 4 volle kratten van 24 flesjes gezet. De flesjes worden door middel van zuigers uit de kratten gehaald en in de vier afvoerkanalen gezet. Iedere rij flesjes komt vervolgens langs een etiketteerstation, waar alle flesjes afzonderlijk van een sticker worden voorzien met een Spaanse tekst.

Stickering

De stickers worden verticaal op een willekeurige plek op de buik van de fles geplaatst. “Dat hebben we bewust gedaan”, aldus van der Meulen. “Je zou in principe over de oorspronkelijke sticker op de hals van de fles heen kunnen plakken, maar de optische apparatuur die je daarvoor nodig hebt, is buitenproportioneel duur. Bovendien, als de oorspronkelijke stickers zichtbaar blijven, kun je altijd nagaan waar een bepaalde partij vandaan komt.”

Als de flesjes gestickerd zijn – met vier kratten is deze machine met een capaciteit van 40.000 flessen per uur slechts een seconde of acht bezig – dan worden de rijen flessen opnieuw in het juiste patroon gezet en in de vier Spaanse kratten geladen die al op de andere baan te staan te wachten. Vervolgens worden de gevulde kratten, vooralsnog handmatig, gepalettiseerd en wordt de partij klaargemaakt voor de verkoop in Spanje.

Apollo Engineering Lane Divider

Apollo Engineering Crate Re-packer

Handling door 1 machine

De lege, oorspronkelijke kratten gaan in opslag. Als de Spaanse statiegeldflesjes vervolgens weer in Spaanse kratten in België terugkomen, worden ze via een ander programma in de in- en uitpaklijn weer in de oorspronkelijke kratten geladen en teruggescheept naar het bedrijf waar de flesjes aangekocht zijn.

Van der Meulen vult aan: “Wij hebben deze toploader speciaal ontwikkeld om alle handling door één machine te laten uitvoeren. Vaak zie je dat een toploader óf een inpakker óf een uitpakker is. Het handige aan deze machine is echter dat hij beide processen aankan. Dat is ondermeer mogelijk omdat deze machine gebruikt maakt van een vrij programmeerbare horizontale en een verticale servo-aandrijving. Daardoor kun je op elk van de vier ‘pick and place’-posities de vereiste paraplubeweging maken en de kratten of de flesjes overzetten.”

Ontwerp van de in- en uitpaklijn

Het spreekt voor zich dat er bij het ontwerp van een complete in- en uitpaklijn heel wat reken- en tekenwerk komt kijken. “Maar dat is Apollo wel toevertrouwd”, mengt Bert Assen, Mechanical sales manager bij Autodesk-reseller Cadac zich in het gesprek. Assen kent de mensen bij Apollo al een hele tijd, en is zich terdege bewust van de voortrekkersrol die Apollo in het Noorden des lands heeft gespeeld op het gebied van Computer Aided-Design. Het Oldeboornse teken- en adviesbureau loopt al jaren voorop op CAD-gebied. Zo waren ze samen met Philips één van de eersten in het Noorden die het 3D-ontwerppakket Autodesk Inventor gingen gebruiken.

Net als bij andere projecten van Apollo ligt er een Autodesk-pakket aan de basis van de ‘Coca Cola-lijn’. “Werkten we eerder vooral met het tweedimensionale AutoCAD, nu is het bij ons het driedimensionale ontwerppakket Inventor Professional wat de klok slaat. Natuurlijk is dat mede historisch gegroeid”, zegt van der Meulen. “ We werkten al geruime tijd met AutoCAD en hebben dus logischerwijze naar de mogelijkheden van Inventor gekeken toen dat op de markt kwam. En na een gedegen analyse van alle werktuigbouwkundige pakketten zijn we tot de conclusie gekomen dat Inventor het pakket was dat het best aan onze eisen voldeed.”

Digital Prototyping

Gevraagd naar de voordelen van een pakket als Inventor, noemen zowel van der Meulen als Assen al heel snel de term ‘Digital Prototyping’. “Wat ons betreft”, licht van der Meulen toe, “heeft Inventor een heel grote toegevoegde waarde. We gaan nu niet meer naar onze potentiële klanten toe met een 2D-tekening, maar nemen onze laptop mee. We maken ons concept meteen inzichtelijk door onze plannen in 3D te presenteren. We kunnen het project zelfs in 4D presenteren, en laten zien hoe het project in de tijd functioneert. Dus qua presentatie zijn we er met Inventor behoorlijk op vooruit gegaan. Maar zeker ook qua kostenreductie!

Met Inventor kun je je project namelijk ontwerpen, analyseren en visualiseren voordat het gefabriceerd wordt. Hetgeen er in de praktijk op neerkomt dat je alle tests en berekeningen die je eerder op basis van een fysiek prototype moest doen nu digitaal, en dus tegen veel lagere kosten, kunt uitvoeren. En als je ervoor zorgt dat je andere software-pakketten volledig compatibel zijn met je hoofdontwerppakket – en dat is toch eigenlijk de essentie van Digital Prototyping – dan kun je zo heel gemakkelijk, goedkoop en efficiënt naar het ideale model toewerken.”

Hij vervolgt: “Die efficiëntie van onze software-pakketten resulteert er bij onze Coca Cola-lijn bijvoorbeeld in dat we relatief weinig in onze besturingskast hebben zitten, die we met AutoCAD Electrical ontworpen hebben. We hebben wat meetpunten op de banen aangebracht, en de verkregen data worden in de kast verzameld. Verder zit er een modem in de kast om de machine op afstand te monitoren en eventueel een paar kleine aanpassingen door te voeren. We hebben dankzij de software snel een heel clean ontwerp kunnen opleveren.”

Meer over Digital Prototyping

Apollo Engineering Sandwich Packaging Forming Machine

Apollo Engineering Lane Divider and Side Loader

Alles digitaal geregeld

Bert Assen valt van der Meulen bij: “Dat is precies de boodschap die wij onze klanten in de werktuigbouwkundige sector willen meegeven. Digital Prototyping houdt in zijn ultieme vorm in dat alles digitaal geregeld wordt, met software-oplossingen die volledig compatibel zijn. De eerste lijn die je zet, of het eerste ruwe ontwerp dat je maakt kun je al op een centrale plek opslaan en beheren, zodat anderen verder kunnen gaan waar jij ophoudt. Of zelfs verder kunnen gaan terwijl jij nog aan je opzet werkt.

De software kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand anders een revisie kan aanbrengen in een bepaald onderdeel van de tekening terwijl jij ook aan het project werkt. De software zorgt dat de revisie vervolgens zonder conflicten doorgevoerd wordt . De elektrotechnicus ontwerpt vervolgens de elektrische schakelsystemen, de werktuigbouwkundige voert zijn tests en berekeningen uit, en de mensen in de fabriekshal kijken naar de gecompileerde tekening vanaf dezelfde centrale plek en zetten de machine in elkaar.”

3D ontwerp is de toekomst

Digital Prototyping lijkt vooralsnog echter nog meer theorie dan praktijk te zijn. Ook in de machinebouw is er op dat gebied nog genoeg ‘zendelingenwerk’ te verrichten. Niet alleen blijken veel bedrijven nog met papieren tekeningen te werken, maar er lijkt in de loop der jaren ook een wildgroei te zijn ontstaan aan software-pakketten en programmeertalen, hetgeen een zekere mate standaardisatie behoorlijk kan hinderen. Dat Digital Prototyping de toekomst heeft, staat echter buiten kijf.

Uit onderzoek van de Aberdeen Group, op basis waarvan het ‘Benchmark Report - De overgang van 2D-tekenen naar 3D-modelling’ is opgesteld, is gebleken dat de bedrijven die de beste resultaten boeken juist die bedrijven zijn die het concept Digital Prototyping het verst hebben doorgevoerd. Zo blijken de best-in-class-bedrijven 1,4 keer minder prototypen te produceren dan minder goed presterende bedrijven, hebben ze 6 keer minder change orders en lanceren ze hun producten bijna 100 dagen vroeger. Al deze bedrijven blijken hun werkzaamheden in meerdere of mindere mate uit te voeren met CAD-tools, en gebruik te maken van 3D-ontwerpmogelijkheden. Reden genoeg om de investering in Digital Prototyping op zijn minst te overwegen.

Apollo Engineering Top Loading Case Packer

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?