Actemium

Plant-design over andere boeg

Over Actemium

Multidisciplinaire engineering
Het Actemium-netwerk is als onderdeel van VINCI Energies de dienstverlener voor oplossingen in de Industrie sinds 1999. Actemium adviseert en ondersteunt bij het bouwen, optimaliseren en beheren van industriële productiefaciliteiten. In Nederland heeft Actemium ruim vijfhonderd medewerkers in dienst die opereren vanuit 12 business units verspreid over heel het land. De teams van Actemium zijn gespecialiseerd in multidisciplinaire engineering, automatisering & MES, paneelbouw en montage.

Workflow ontwerpwerkzaamheden tegen het licht
Het Actemium-team in Veendam heeft als kerntaken Industrial IT en fabrieksbouw voor de procesindustrie, met name chemie en voedingsmiddelen en diervoeders. Van meet af aan is er software ingezet voor het ontwerpen van fabrieken voor de procesindustrie. Door ontevredenheid over de oorspronkelijke software en dienstverlening van de toenmalige leverancier werd het tijd om de workflow van de ontwerpwerkzaamheden eens goed tegen het licht te houden.

Lees meer

Dankzij de Autodesk Plant Design Suite hebben we vrijwel geen fouten in onze ontwerpen en een vrijwel perfecte documentatie.

Frederik Rijnen

Projectleider - Actemium
Silhouet

Actemium Today

Overstap naar Plant Design Suite Ultimate

“Overstappen naar een ander pakket is uiteraard wel een hele ingrijpende beslissing. Het lijkt logisch om andere pakketten eerst grondig uit te proberen, maar dat vergt een gedegen aanpak.” aldus projectleider Frederik Rijnen.

Samen met Stephan Nijdam (Mechanical Engineer), maakte hij in 2011 een inventarisatie van de beschikbare softwareproducten. De eis: een integrale oplossing met functionaliteit die het gehele ontwerpproces bestrijkt, gegarandeerde doorontwikkeling en een leverancier met degelijke ondersteuning en opleidingsmogelijkheden. In Cadac Group vonden zij de ideale, betrouwbare partner die met de Plant Design Suite Ultimate van Autodesk, een gedegen support afdeling en voldoende trainingsmogelijkheden een passende oplossing kon bieden op alle wensen.

Alle tools in 1 voordelige bundel

De Plant Design Suite omvat niet alleen de noodzakelijke teken- en modelleertools zoals Plant 3D en Inventor, maar laat die tools ook onderling samenwerken. en met het pakket Navisworks biedt het een omgeving waarin 3D-modellen uit diverse bronnen kunnen worden samengevoegd tot een geheel. In deze omgeving kan niet alleen worden gecontroleerd op botsingen, toegankelijkheid en maakbaarheid, maar het maakt ook voor niet-technici het ontwerp goed inzichtelijk. Bij de complexiteit van de meeste projecten bepaald geen overbodige luxe!

Pilot-project

Begin 2012 is binnen Actemium Veendam een eerste evaluatie uitgevoerd met een probeerversie van de Plant Design Suite . “Daarmee heb ik een klein project uitgevoerd waarbij de functionaliteit en werking goed tegen het licht konden worden gehouden. Toen overigens nog helemaal zonder opleiding, en dat ging al heel behoorlijk,” vertelt Nijdam.

“Op grond daarvan hebben we besloten een eerste licentie aan te schaffen, zodat een eerste pilot-project kon worden uitgevoerd. Een serieuze productie,” vult Rijnen aan, “We hebben daarbij de keuze laten vallen op een deel van een groter project. Daarbij werd aan alle verwachtingen voldaan.” En hij sluit dat af met een knipoog: “De software vormde geen belemmering.”

Het aantal licenties is inmiddels gegroeid naar vijf. Alle gebruikers hebben een training gevolgd en vonden die ook zeker zeer nuttig en delen de ervaring dat de software voorspelbaar werkt. De overgang is al met al soepel verlopen en de vrees voor de overstap naar een andere oplossing is volledig ongegrond gebleken.

actemium-1.jpg
actemium-1.jpg

Uitbreiding

Na een aantal kleinere realisaties is recent ook een groter project opgeleverd. Dat wil zeggen: de bouw is bijna voltooid. Het betreft de uitbreiding van de bestaande faciliteit van een zuivelproducent, noodzakelijk voor de productie van een nieuw product dat eerder in een proeffabriek elders is ontwikkeld. Het project betrof gedeeltelijke nieuwbouw, die moest aansluiten op leidingen en elektra van de bestaande fabriek.

De belangrijkste conclusie is dat er vrijwel geen fouten in het ontwerp voorkwamen en dat de documentatie vrijwel perfect was. De kleinigheden die aan het licht kwamen betroffen veelal botsingen; een ter plekke gemaakte schets of telefonische melding was doorgaans voldoende om correcties in het model en tekeningen door te kunnen voeren. Er kan dus met recht gesproken worden van een geslaagd project.

3D scanning & point clouds

Hoewel het bij dit specifieke project niet nodig bleek, werkt Actemium wel zeer regelmatig met 3D scans om een bestaande omgeving aan de ontwerpen te kunnen toevoegen.

De functionaliteit voor het verwerken van puntenwolken is al even voorhanden, maar deze functionaliteit is voor de nieuwe generatie producten nog verbeterd, en is onder de productnaam ReCap beschikbaar voor alle Design Suites van Autodesk. Een enorme uitkomst bij het aanpassen van gebrekkig gedocumenteerde installaties en het creëren van ‘as built’-modellen, aldus Accountmanager Marcel van Dijl van Cadac Group.

Meer over 3D scanning
actemium-1.jpg

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?