Naar hoofdinhoud

BIM voor Facility Management

Gebruik BIM-data ook in de exploitatiefase

Plan onderhoud en ruimtegebruik efficiënter en goedkoper.

Is BIM-data geschikt voor beheerdata? Krijgen we deze BIM-data beschikbaar voor zowel een meerjarig onderhoudsplan als facilitair management? Het antwoord op deze vragen is volmondig ja!

BIM wordt nog te vaak alleen geassocieerd met 3D-CAD in de ontwerpfase. De i van informatie in BIM is echter heel belangrijk. Door al vroegtijdig veel informatie en data aan het model toe te voegen wordt niet alleen sneller gebouwd met minder faalkosten. De data is ook uitermate geschikt om te gebruiken in de beheer- en onderhoudsfase. Als facility manager gebruikt u de BIM-data voor efficiënter onderhoud, planningen en ruimtegebruik. Ontdek onze software, diensten, trainingen en experts.

Hoe kunnen wij u helpen met BIM?

BIM is een proces en bestaat uit meer dan alleen een softwarepakket. Onze software, experts, diensten en trainingen kunnen u helpen om een volwaardig BIM-partner te worden. En te blijven.

cadac autodesk software

BIM-software

Bij Cadac profiteert u van de allerlaagste prijzen.

Bekijk software
services cadac diensten

BIM-trainingen

Beschik over de nodige kennis dankzij een BIM-training.

Bekijk trainingen
cadac experts

BIM-experts

Boek de beste BIM-experts bij Cadac.

Bekijk experts
services cadac

BIM-diensten

Laat u ondersteunen door onze BIM-diensten.

Bekijk diensten
bim building information model facility management

Meer inzicht dankzij visuele BIM-informatie

De overdracht van BIM-informatie van de ontwerpfase naar de beheer- & onderhoudsfase gebeurt op dit moment nog vaak handmatig. Het gevolg? Veel tijdverlies en risico’s op fouten omdat niet alle bruikbare data wordt overgenomen. Terwijl deze informatie uitermate geschikt is om inzichtelijk te maken wanneer iets onderhouden, hersteld of vervangen moet worden. En, misschien nog wel belangrijker, hoeveel dit kost op jaarbasis.

Inmiddels kunnen we BIM-informatie en beheerdata van verschillende partijen samenvoegen en in één oogopslag inzichtelijk maken met slimme viewtechnieken. Als gebruiker krijgt u daarbij alleen die informatie te zien die op dat moment van toepassing is. Highlight bijvoorbeeld alle wanden (BIM- informatie) die een likje verf nodig hebben (beheerdata), of alle installaties die de komende maand onderhoud nodig hebben.

Contacteer ons 

Verschillende doelen in het bouwproces

BIM-data voor de gehele levensduur van een bouwwerk levert een aantal uitdagingen op. Niet zozeer technisch, maar wel wat betreft procedures. Samenwerking is daarbij essentieel. In de praktijk zien we nog te vaak dat iedere participant gedurende het hele bouwproces alleen rekening houdt met zijn eigen doelen. Er wordt te weinig geleerd van de kennis en ervaringen uit de gebruiksfase. Juist in het stimuleren van alle bouwparticipanten voor het verwerken van al deze kennis in de BIM-modellen, daar zit één van de grootste uitdagingen.

Doordat gestelde doelen van elke participant in het bouwproces verschillend zijn, is ook de geproduceerde data tijdens elke bouwfase verschillend. Hoe hergebruiken en interpreteren we deze informatie op een juiste manier voor calculaties en planning in de beheer- en onderhoudsfase? Je weet bijvoorbeeld dat je voegwerk om de zoveel jaar moet worden vervangen, terwijl voegwerk niet wordt toegekend in het BIM-model. Metselwerk kan echter wel worden toegekend in het BIM-model, waarmee de kosten voor opnieuw voegen eenvoudig berekend kunnen worden. Het kan dus nodig zijn dat er meer informatie aan het BIM-model toegekend moet worden dan er in de bouwfase nodig is.

bim building information model facility management

BIM 360 Build, dé BIM-totaaloplossing voor facility management

Dat BIM voor de exploitatiefase belangrijk is mag duidelijk zijn, maar hoe? Autodesk heeft hiervoor BIM 360 Build ontwikkeld. BIM 360 Build is toonaangevende field management software, voorheen gekend als BIM 360 Field. Deze unieke oplossing voor beheer & onderhoud biedt u handige, gebruiksvriendelijke tools om uw facility management efficiënt te managen.

Is er iets beschadigd of kapot? Een installatie defect? Een scheur in betonwerk? Een defecte kraan? Door deze informatie direct te registeren in BIM 360 Field krijgt iedereen meer inzicht in de status en kunnen de juiste personen sneller beslissingen nemen. Het is een online-melding-registratiesysteem waarbij gebruikers, facilitair managers en onderaannemers toegang tot hebben. Inclusief mogelijkheden voor het maken van checklists of todo’s. Beschikbaar op tablet, smartphone of desktop.

Lees meer over BIM 360 Build

Welke oplossingen bieden we voor uw industrie?

Als softwareleverancier en kennispartner hebben wij alles in huis om uw digitalisering te optimaliseren.

bim facility management

Whitepaper | De invloed van BIM op facility management

Ontdek hoe u dankzij de praktische informatie in BIM ook gedurende de exploitatiefase kunt besparen.

Download whitepaper

Werkt onze aanpak ook voor u?

We zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld