Naar hoofdinhoud

Het Gegevenshuis

Verzamel data, innoveer & leer!

gegevenshuis-2-3000

Het verzamelen van gegevens

Het inwinnen, beheren en leveren van informatie uit (basis)registraties is vaak een moeilijke opgave voor gemeenten. Het Gegevenshuis neemt daarom deze taken uit handen van gemeenten en andere overheidsinstanties. Dit is niet alleen handig, maar dankzij de procesmatige werkwijze van Het Gegevenshuis neemt de kwaliteit en uniformiteit van de registraties ook toe. Door efficiënt op integrale wijze gegevens te beheren kunnen in meerdere registraties tegelijk wijzigingen doorgevoerd worden. 

Daarnaast koppelt Het Gegevenshuis uit registraties en herleidt dit naar informatie op kaart of in tabellen. Ze doen dit niet alleen voor overheidsinstanties en gemeenten, maar ook voor andere instellingen, bedrijven en particulieren.

 

gegevenshuis-basisregistraties-17-640

Investeren in innovatie

Het Gegevenshuis is mee met het digitale tijdperk. Naast het gebruik van de modernste technieken, zijn ze volop bezig met innoveren. Zo onderzoeken ze op welke wijze ze geo-data kunnen gebruiken voor het verbeteren van de dienstverlening van de overheid, het efficiënter en effectiever uitvoeren van overheidstaken en het vaststellen van overheidstaken of beleid.

Het Gegevenshuis stopt hier niet. Ze onderzoeken bovendien de toepasbaarheid in andere domeinen en ondersteunen (wetenschappelijk) onderzoek. Ze maken onderdeel uit van de Brightlands Smart Service Campus, een open innovatie community waarbij ondernemers, onderzoekers en studenten samenwerken aan internationale doorbraken op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en digitalisering.

gegevenshuis-basisregistraties-640

De taak van Cadac Creators

Het Gegevenshuis is belast met het beheren van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) voor verschillende gemeenten en het Waterschap Limburg. Daarnaast staan ze in voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en het beheer van de WOZ-objectenkenmerken voor alle objecten voor acht gemeenten in het zuiden van Limburg. Het Gegevenshuis rekent op Cadac voor het inschakelen van geschikte medewerkers.

Als Cadac Creator kan je bij Het Gegevenshuis terechtkomen als geo-medewerker waar je je met verschillende werkzaamheden bezighoudt. Een voorbeeld, in het kader van BAG, is het project ‘Waarderen op Gebruiksoppervlakte’ van de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen, kortweg BsGW.

Project: Waarderen op Gebruiksoppervlakte

Het doel van het project: vanaf 1 januari 2022 dienen alle woningen in Nederland te worden gewaardeerd op gebruiksoppervlakte, in plaats van op inhoud. Jij gaat aan de slag door gegevens op diverse manieren te verzamelen. Je maakt gebruik van diverse bronnen. Zo doe je metingen op basis van luchtfoto’s, obliekfoto’s en bestektekeningen.

Deze informatie moet je op verschillende momenten analyseren. Betreft het appartementen of grondgebonden woningen? Is er bijvoorbeeld sprake van repeterende bouw zoals rijwoningen? Zijn dit ongeveer dezelfde type gebouwen? Heeft deze bebouwing hetzelfde bouwjaar? Al deze informatie is nodig om een goed beeld te vormen van de actuele situatie en zo goed en efficiënt mogelijk een omrekening te maken naar m2.

Een ingrijpende klus. Want van de begane grond, verdieping, zolder, dakkapel en alle bijkomende WOZ-onderdelen dien je een meting te maken. Voor het nemen van de juiste maatvoering en het inmeten van alle verschillende onderdelen en objecten moet je rekening houden met diverse afspraken over aanbouw, trapgaten, parkeerplaatsen, bergingen, zolders en kelders. Middels vastgestelde modellen maak je vervolgens een omrekening van m3 naar m2. Dit doe je met behulp van daarvoor ontwikkelde software.

gegevenshuis-basisregistraties-15-640

De rol van Cadac

Naast deze specifieke werkzaamheden heeft Cadac door de jaren heen verschillende medewerkers te werk gesteld bij Het Gegevenshuis. Zo zijn er bijvoorbeeld in de opbouwfase van de BGT-werkzaamheden verschillende Cadac-medewerkers betrokken geweest die de flexibele schil hebben gevormd en in enkele gevallen zelfs later in dienst zijn getreden bij Het Gegevenshuis.

Sluit je aan bij het Creators team
Schrijf je eenvoudig in voor het selectieproces.

Is Creators niet wat je zocht? Bekijk onze overige vacatures

Kies een locatie

Europa

Wereld