Naar hoofdinhoud

Braden Europe

Engineeren met elementen

braden-europe-gasturbines-2250

Al 25 jaar marktleider in zijn branche

Braden Europe B.V. is één van de bedrijven waar Cadac Creators ingezet worden. Braden Europa is al 25 jaar marktleider in zijn branche. Zij ontwerpen, fabriceren en installeren componenten voor energiecentrales die energie opwekken door middel van gasturbines. Zelf ontwikkelen ze geen turbines, maar wel alle apparatuur voor én achter de turbine. Denk hierbij aan luchtaanzuigsystemen, inlaatluchtfilterhuizen, inlaatkanalen en uitlaatkanalen.

Het is 25 jaar geleden dat Braden Europe zijn hoofdkantoor vestigde in Heerlen. Intussen is het uitgegroeid tot een organisatie met zo’n 40 werknemers. De engineering van componenten vindt plaats in het kantoor te Heerlen, maar de productie ervan wordt uitbesteed aan leveranciers overal ter wereld.

braden-onderdeel-gasturbine-555x414

Elektriciteitsvraag stijgt

De elektriciteitsvraag is de afgelopen decennia sterk gestegen. Voornamelijk opkomende economieën zoals Azië en Afrika hebben een groeiende behoefte aan elektriciteit. In Europa stijgt voornamelijk de vraag naar groene energie. In tegenstelling tot vele andere landen, zij zijn op zoek naar een snelle en eenvoudige manier van elektriciteit opwekken.

Een gasturbine is hier het ideale middel voor. Ze zijn namelijk niet afhankelijk van zonne-energie, windenergie of andere weersomstandigheden. Bovendien zijn ze na oplevering meteen operationeel. De gasturbines worden vaak ingezet als aparte energievoorziening bij grote evenementen waar een nieuwe infrastructuur nodig is, denk aan de Olympische spelen of het WK; bij grote industriegebieden of zelfs in conflictgebieden waar de energie-infrastructuur niet meer bruikbaar is door vernieling.

Braden Europe verhoogt stroomopwekking met 40%

Slechts enkele bedrijven over heel de wereld produceren zelf gasturbines, zoals Siemens en GE. Zij rekenen op Braden Europe voor het ontwerp en de productie van standaardcomponenten die bij iedere turbine horen.

Om stroom op te wekken maken gasturbines gebruik van gas. Waar 15 jaar geleden 100 procent gas ongeveer 30 procent stroom opleverde, maakte Braden Europe het mogelijk om het stroompercentage te verhogen naar 70%. Ze gingen op zoek naar methodes waarop het opwekkingsproces effectiever kon verlopen. Hiervoor heeft Braden Europe een ‘diverter’, of warmtewisselaar, uitgevonden. Door de gegenereerde warmte uit de turbine om te zetten in stoom, wordt nu een stroompercentage van 70% behaald.

Een schone emissie heeft een hoge prioriteit bij Braden Europe. Eén van de nieuwe ontwikkelingen van de organisatie is het filteren van CO2uitlaatgassen.

braden-europe-555x414

Complexe ontwerpen

Ondanks dat de componenten overal ter wereld geleverd worden, vindt het engineeringsproces van de componenten in Heerlen plaats. Door de internationale vraag van de componenten moeten de engineers verschillende producten ontwerpen die rekening houden met diverse factoren.

Een luchtinlaatsysteem voor een gasturbine in Siberië moet aan heel andere eisen voldoen dan een systeem dat ontworpen wordt voor een gasturbine in de woestijn. Het engineering team van Braden Europe maakt gebruik van Autodesk Inventor en Autodesk Vault om deze complexe ontwerpen optimaal te beheren.

braden-marcel-555x414

Het takenpakket van Cadac Creator Marcel

Een van de Cadac Creators, die werkzaam is bij Braden Europe is Marcel. Marcel heeft de studie werktuigbouwkunde afgerond en is daarna direct aan de slag gegaan bij Cadac Group.

Je bent vast nieuwsgierig naar wat jouw mogelijke taken zijn als Cadac Creator. Niemand die dat beter kan uitleggen dan een Cadac Creator zelf. Marcel studeerde werktuigbouwkunde en ging direct daarna bij Cadac aan de slag. Momenteel werkt hij al een half jaar bij Braden Europe.

“Ik ben in mijn dagelijkse werkzaamheden voornamelijk bezig met het tekenen en het aanpassen van bestaande ontwerpen van de luchtinlaten voor gasturbines, voornamelijk de mechanische en constructieve delen neem ik voor mijn rekening. Hiervoor maak ik gebruik van Autodesk Inventor”, aldus Marcel.

 

De ervaring van Cadac Creator Paul

Ook Paul werkt sinds het laatste halve jaar als project engineer bij Braden Europe. “Mijn werk bestaat uit het aanpassen van bestaande ontwerpen aan de hand van klantspecificaties. Soms moet ik zelfs een volledig nieuw ontwerp maken en van daaruit de productietekeningen klaarmaken.”

Paul startte na zijn studie werktuigbouwkunde/elektromechanica al snel als Cadac Creator. “Het fijne van het werken bij Cadac Group is dat je bij verschillende bedrijven terecht komt. Bij elk bedrijf steek je iets nieuws op en deze nieuwe dingen kun je weer gebruiken om andere bedrijven beter te helpen." 

Youtube thumbnail

Cadac Creators: een win-win situatie

Cadac Creators, Marcel en Paul, voelen zich goed bij Braden Europe. "Het is erg prettig werken bij Braden Europe’’, vertelt Paul. "Er is een hele goede band tussen Cadac en Braden". Dit vinden wij bij Cadac uiterst belangrijk. Een goed match zorgt namelijk voor een tevreden klant en een tevreden engineer. Zo creëren we een win-win situatie.

Sluit je aan bij het Creators team
Schrijf je eenvoudig in voor het selectieproces.

Is Creators niet wat je zocht? Bekijk onze overige vacatures

Kies een locatie

Europa

Wereld