Hoe werkt de installatie van TheModus?

Algemeen

Voordat u met TheModus aan de slag kunt gaan, is het noodzakelijk dat u een account heeft en TheModus installeert. Onderstaande artikelen helpen u bij het aanmaken van een account en de installatie van de software.

In sommige gevallen heeft uw systeembeheerder TheModus al geïnstalleerd. U hoeft dan alleen uw account nog maar aan te maken.

Voor de systeembeheerders zijn ook artikelen beschreven die ondersteunen bij een deployment van TheModus.

Eerste keer aanmelden

Zodra u als TheModus gebruiker bent aangemeld in het gebruikersbeheer van TheModus ontvangt u onderstaande mail.

Als u reeds een TheModus gebruiker bent en TheModus is bij u geïnstalleerd, dan hoeft u niets meer te doen. U kunt Autodesk Revit opstarten en direct aan de slag gaan.

Als u een nieuwe gebruiker bent, dan moet u eerst uw account aanmaken en activeren.

Volg onderstaande stappen om uw account te maken en te activeren:

• Klik [Naar Cadac TheModus]. U krijgt een inlogscherm. Ditzelfde inlogscherm krijgt u als u TheModus opstart in Autodesk Revit of direct naar het portaal gaat via https://themodus.cadac.com.

• Klik [Account aanmaken]/[Create an account]
  • Geef uw email adres op
  • Geef uw gewenste wachtwoord op
  • Herhaal dit wachtwoord
  • Klik [Create account]/[Account aanmaken]. U krijgt nu een email, waarin u uw account moet valideren.
  • Valideer uw account.

Uw account is aangemaakt. U heeft nu toegang tot TheModus. U kunt nu TheModus installeren. Zie hiervoor de onderstaande artikelen.

Terug naar Inhoudsopgave

Systeemvereisten

Voor TheModus zijn de minimale systeemeisen primair overeenkomstig met de eisen van Autodesk Revit.

Besturingssysteem

• Windows 7-sp1, x64
  • Windows 8, x64
  • Windows 10, x64

Programma’s

• De actuele versie van Autodesk Revit en de drie voorgaande releases. Voor allen alleen inclusief de laatste service packs / updates.
  • Microsoft .NET Framework 4.5
  • Internet browser: Microsoft Edge of Google Chrome

Systeem

• ± 50 MB vrije schijfruimte voor de applicatie
  • Grafische resolutie ten minste 1280x1024
  • Om met Cadac TheModus te werken dient u over een actieve internetverbinding te beschikken
  • De applicatie kan gewenste content cachen. Afhankelijk van de content moet hiervoor ruimte gereserveerd worden!

Toegangscontrole en Firewalls

Terug naar Inhoudsopgave

Software downloaden

Cadac TheModus wordt als ".msi" installatiepakket beschikbaar gesteld met een bestandsnaam "TheModus.Revit.Addin.Installer.

Volg onderstaande stappen voor het downloaden van de meest recente versie van TheModus:

• Open een internetbrowser, bij voorkeur Google Chrome of Microsoft Edge;
  • Ga naar https://themodus.cadac.com
  • Op de startpagina staat een verwijzing naar de downloads. Klik hier en de download start. Afhankelijk van uw internet browser wordt het installatiebestand lokaal opgeslagen.

Terug naar Inhoudsopgave

Basisinstallatie

Een Microsoft Windows gebruiker die in Microsoft Windows bekend is als een “Standaard gebruiker” kan Cadac TheModus installeren.

Volg onderstaande stappen voor het installeren van TheModus:

• Dubbelklik op het installatiepakket “TheModus.Revit.Addin.Installer”. De installatie start met een welkom scherm.

• Klik [Volgende]. U wordt gevraagd de licentievoorwaarden te accepteren.

• Vink aan dat u de voorwaarden hebt gelezen en daarmee akkoord gaat. [Installeren] wordt actief. Klik [Installeren]

• De installatie duurt enkele seconden. Er wordt voortgang getoond.

• Zodra de installatie gereed is wordt deze getoond. Klik [Afsluiten] om de installatie procedure af te sluiten.

Cadac TheModus is nu geïnstalleerd.

Terug naar Inhoudsopgave

Update

Het is van groot belang dat de gebruiker altijd gebruik maakt van de laatste addin. Daarmee maakt u altijd gebruik van de meest recente features.

TheModus controleert zelf bij het opstarten op kritieke updates. Als blijkt dat er een kritieke update beschikbaar is wordt direct na het opstarten gevraagd of u de update wilt installeren. Als u dit niet doet zal TheModus tijdelijk uitgeschakeld worden in Revit. Dit ter voorkoming van ernstige storingen omdat de client en de cloud niet correct met elkaar kunnen communiceren. U kunt dan wel doorwerken met Revit. TheModus wordt weer actief zodra de update is geïnstalleerd.

TheModus kent 3 typen updates:

• De verplichte update(1.x.x). In geval van een verplichte update is er altijd sprake van een verplichte wijziging in de addin vaak als gevolg van nieuwe functionaliteiten en/of wijzigingen in de cloud. Als dit van toepassing is, krijgt u een melding tijdens het opstarten van Revit zodra TheModus actief wordt. U moet de addin updaten. Als u besluit dit op een later tijdstip te doen, dan wordt de addin uitgeschakeld. U kunt dan wel gewoon verder werken met Revit met alle beschikbare content in het Revit project.
  • De niet verplichte update (x.1.x). In geval van een niet verplichte update is er doorgaans sprake van functionele uitbreiding van één of meerdere beschikbare features binnen TheModus. Bij een niet verplichte update krijgt u een melding tijdens het opstarten van Revit zodra TheModus actief wordt. U kunt ervoor kiezen om deze update op een later tijdstip uit te voeren. Met de huidige addin kan gewoon verder gewerkt worden.
  • Fixes (x.x.1). In geval van Fixes is er sprake van een storing in de addin of een minimale gewenste aanpassing of uitbreiding. Deze kan zeer specifiek zijn voor een bepaalde klant. U wordt niet automatisch gewaarschuwd bij het opstarten. U kunt wel altijd zelf controleren op updates, via het about scherm.

Beheerders kunnen in het register afdwingen of update meldingen wel of niet mogen worden getoond. Zie hiervoor de paragraaf “Informatie voor ICT”.

In geval van verplichte updates is het cruciaal dat beheerders ervoor zorgen dat TheModus bij de eindgebruikers up-to-date is. Indien een verplichte update niet heeft plaatsgevonden wordt de addin uitgeschakeld ter voorkoming van storingen. De gebruiker heeft dan geen toegang meer.

U kunt zelf controleren of TheModus up-to-date is. Volg onderstaande stappen om naar updates voor Cadac TheModus te zoeken:

• Ga naar de knoppenbalk [Cadac Revit];
  • Klik op [Help] in het paneel [Algemeen] en klik [Over].

• Klik op [Controleer op updates]

• Klik op [Update]. Het downloadproces van de meest recente addin start nu. Afhankelijk van uw internet browser wordt het installatiebestand lokaal opgeslagen.
  • Wanneer u de vraag krijgt of u de update wilt installeren, klik Ja.
  • Volg de stappen in het installatieproces.

Bij een update procedure gelden de volgende opmerkingen:

• Indien een update procedure is toegestaan, worden de paden gerespecteerd zoals bij de initiële installatie is meegegeven. Deze paden worden uit het register gehaald
  • Indien een update procedure is toegestaan, moet de gebruiker schrijfrechten hebben op die plekken waar nieuwe informatie geschreven kan worden
  • Bij een update procedure worden de volgende mappen bijgewerkt zoals ingesteld bij:
    1. TARGETDIR, waar de programma bestanden staan
    2. CONFIGPATH, waar de configuratie bestanden staan
    3. CONTENTPATH, waar de content definities staan
  • Niet alle bestanden worden bijgewerkt. Er zijn enkele bestanden die de gebruiker of beheerder zelf zal moeten bijwerken. Deze bestanden kunnen namelijk aangepast zijn door gebruikers. Deze bestanden zijn:
    1. TheModus_COG_Mapping.xml
    2. MepSystemTypes.xml
    3. PipeDefinitions.xml
    4. Pipesystems.xml
    5. PipeTypes.xml
    6. RevitMaterials.xml
    7. AECSettings.xml
    8. TagSettings.xml
    9. TopLevel.xml

Terug naar Inhoudsopgave

TheModus Fonts

TheModus heeft speciaal voor de constructeurs een aparte set met paalfunderingsymbolen. Deze symbolen zijn als lettertype verwerkt in het TheModus Font File.

U heeft beheerder privileges nodig op uw workstation. Indien u deze niet heeft zult u contact moeten opnemen met uw systeembeheerder voor het installeren van deze font file.

Volg onderstaande stappen om de installatie software te downloaden en te installeren.

• Open de verkenner en ga naar de configuratie bestanden. Standaard vindt u deze onder %localappdata%\Cadac Group\TheModus Revit Addin\Config\Main. Indien uw beheerder de installatie heeft uitgevoerd, kan dit pad anders zijn. Neem dan content op met uw beheerder.
  • Zoek naar TheModus.ttf
  • Dubbel klik TheModus.ttf
  • Klik op [Installeren], de installatie wordt opgestart
  • De installatie gebeurt zeer snel. Sluit de voorbeeld weergave zodra de knop [Installeren] is uitgeschakeld.

Terug naar Inhoudsopgave

Installatie herstellen of verwijderen

Wanneer u Cadac TheModus wilt herstellen, volg dan onderstaande stappen:

• Dubbelklik op het installatiepakket “TheModus.Revit.Addin.Installer”. De installatie start met een welkom scherm.

• Klik [Repareer] en volg alle installatiestappen

De installatie is hersteld.

Wanneer u Cadac TheModus wilt verwijderen, volg dan onderstaande stappen:

• Dubbelklik op het installatiepakket “TheModus.Revit.Addin.Installer”. De installatie start met een welkom scherm.

• Klik [Deinstalleer]en volg alle installatiestappen.

De installatie is verwijderd.

De software wordt verwijderd. Specifieke gebruikersinformatie wordt niet verwijderd.

Terug naar Inhoudsopgave

Informatie voor ICT

Paden bij een standaard installatie (Onder handen)

Nadat een standaard installatie is uitgevoerd zijn de programma bestanden geplaatst in:

• %localappdata%\Cadac Group\Base Revit Addin. Hier staan alle standaard Autodesk Revit gerelateerde programma bestanden van Cadac.
  • %localappdata%\Cadac Group\TheModus Revit Addin. Hier staan alle TheModus specifieke programma bestanden van Cadac.

In de map %localappdata%\Cadac Group\TheModus Revit Addin\Config worden instellingen bestanden geplaatst, te weten:

Pad

Omschrijving

..\\CoG

De configuratiebestanden voor de Center of Gravity

..\\Content

De configuratiebestanden voor het plaatsen van (eigen) content

..\\Documentation

De configuratiebestanden voor de documentatie onderdelen

..\\Logfiles

De logfiles

..\\Main

De functie overstijgende configuratiebestanden

..\\Patterns

De patroonbestanden voor de verdeelfuncties

..\\Sort

De configuratiebestanden voor de structureerfuncties

..\\UserData

De bestanden van de actieve gebruikers

Het is niet noodzakelijk dat alle bovenstaande mappen zijn aangemaakt. Enkele mappen worden pas aangemaakt nadat een functionaliteit voor de eerste keer wordt gebruikt.

Verder staan in de map %localappdata%\Cadac Group\TheModus Revit Addin diverse andere instellingen, te weten:

Pad

Omschrijving

..\\Content

Alle content gerelateerde bestanden

..\\UserContent

Alle content gerelateerde bestanden uit uw eigen bibliotheek

..\\Logs

Alle logbestanden

..\\nl-NL

Alle taal resources

..\\Cache

Alle gebruikte UOB data

..\\CadContent

Alle gebruikte UOB template objecten

In de map %localappdata%\Cadac Group\Temp worden alle tijdelijke bestanden opgeslagen.

Tevens zijn de .addin bestanden toegevoegd aan de daarvoor aangewezen locaties van Autodesk Revit.

Terug naar Inhoudsopgave

Register bij een standaard installatie (Onder handen)

Nadat de installatie wordt voltooid, worden er instellingen weggeschreven in het register.

De meeste instellingen kunnen via de addin worden gewijzigd!

Het is niet toegestaan instellingen rechtstreeks te wijzigen in het register. Dit kan leiden tot storingen!

In het register worden diverse instellingen weggeschreven onder de sleutel: Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Cadac Group\TheModus Revit Addin\Config

Hier worden weggeschreven:

• Messages met daarin:
    1. Messagelevel
      • 0 = Geen updatemeldingen in Addin
      • 1 = Alleen verplichte updatemelding
      • 2 = Alle updatemeldingen
    2. Loggingsettings
      • append="true"
      • filename="{path}"
      • maxparts="20"
      • maxsize="10240"
      • rotate="weekly"
      • reconnect="true"
      • reconnect.interval="5"
    3. Language
      • en-US voor een Engelstalige TheModus
      • nl-NL voor een Nederlands talige TheModus
  • Paths:

Pad

Omschrijving

Admin

0 of 1

InstallPath

Padverwijzing naar installatiebestanden

Configpath

Padverwijzing naar configuratiebestanden

ContentPath

Padverwijzing naar contentbestanden

Temppath

Padverwijzing naar tijdelijke bestanden

UserContentPath

Padverwijzing naar eigen contentbestanden

• User
    1. LastDB  GUID van de laatst gebruikte database
    2. Visibility
      • 1 = uitgegrijsde ribbonknoppen zijn zichtbaar
      • 0 = uitgegrijsde ribbonknoppen worden niet getoond in ribbon
  • Web
    1. AppURL verwijst naar het TheModus user management. Deze is “https://themodus.cadac.com/ "
    2. Weburl verwijst naar de TheModus website. Deze is “https://themodussuite.organicecloud.com/Login.aspx"
    3. Webserviceurl verwijst naar de TheModus webservice. Deze is "https://themodussuite.organicecloud.com/Login.aspx"
    4. SecurityMode. De volgende instellingen kunnen hier van toepassing zijn: None, Transport, TransportCredentialOnly
    5. ProxyCredentialType. De volgende instellingen kunnen hier van toepassing zijn: None, Basic, Windows, Ntlm, Digest
    6. ClientCredentialType. De volgende instellingen kunnen hier van toepassing zijn: None, Basic, Windows, Ntlm, Digest, Certificate

Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Cadac Group\TheModus\Settings

Hier worden de settings welke de gebruiker via het instellingenscherm kan wijzigen weggeschreven.

Indien de installatie plaatsvindt door een Standaard Gebruiker worden de instellingen in het register gezet onder de Current User.

Behalve bovenstaande instellingen worden ook tijdelijke instellingen opgeslagen in het register voor notificatie services en formulier instellingen.

Terug naar Inhoudsopgave

Deployment (Onder handen)

Een systeembeheerder kan Cadac TheModus uit laten rollen aan de hand van een “deployment procedure”. De systeembeheerder moet in Microsoft Windows bekend zijn als een “Beheerder”

Via een deployment procedure kunnen afwijkende paden worden opgegeven.

Voor een deployment is het noodzakelijk om parameters mee te geven. Zie onderstaande welke parameters beschikbaar zijn:

Parameter

Omschrijving

ADMIN

Geeft aan dat er gebruik wordt gemaakt van een administratieve installatie

TARGETDIR

Geeft het pad aan waar TheModus geïnstalleerd wordt

CONFIGPATH

Geeft het pad aan waar TheModus de configuratiebestanden kan vinden

CONTENTPATH

Geeft het pad aan waar TheModus de content bestanden kan vinden

USERCONTENTPATH

Geeft het pad aan waar TheModus de eigencontent bestanden kan vinden

TEMPPATH

Geeft het pad aan waar TheModus tijdelijk mag schrijven

MESSAGELEVEL

Geeft aan in welke mate update meldingen getoond mogen worden bij de gebruiker. Bij deze parameter zijn de volgende opties:

• Geen updatemeldingen in de addin
  • Alleen verplichte updatemeldingen worden getoond
  • Alle updatemeldingen worden getoond

VISIBILITY

Geeft aan of eventuele uitgegrijsde knoppen in de addin mogen worden getoond. Knoppen worden uitgegrijsd als de gebruiker geen rechten heeft voor de feature. Bij deze parameter zijn de volgende opties:

• Uitgegrijsde knoppen worden verborgen
  • Uitgegrijsde knoppen worden getoond

Indien gebruik wordt gemaakt van een deployment procedure zijn enkele opmerkingen van toepassing:

• De beheerder is zelf verantwoordelijk voor de inrichting van TheModus
  • Indien de beheerder kiest om de automatische update te blokkeren, dan moet de beheerder zelf tijdig de update faciliteren
  • Bij het faciliteren van updates, moeten altijd de oorspronkelijke paden weer worden weergegeven. Als dit niet gebeurt kan dit leiden tot storingen
  • Er zijn opmerkingen over de update procedure. Zie het hoofdstuk Updates.

Voorbeeld deployment (Onder handen)

Met name voor testdoeleinden zijn onderstaande voorbeelden beschikbaar gesteld. Onderstaande paden en naam installatiepakket moet worden gewijzigd.

Verwerk dit commando in een “Batch” bestand!

Terug naar Inhoudsopgave

Voor een installatie:

d:

msiexec /i TheModus.Client 6.0.0.5 beta.msi ADMIN="1" TARGETDIR="C:\ProgramData\Cadac Group" CONFIGPATH="C:\MyTheModus\" CONTENTPATH="C:\MyTheModus\" TEMPPATH="C:\MyTheModus\Temp\" USERCONTENTPATH="C:\MyTheModusLibrary\" MESSAGELEVEL="1" VISIBILITY="0" /qn /l*v TheModusInstall.txt

pause

Voor het verwijderen van een installatie

d:

msiexec /uninstall TheModus.Client 6.0.0.5 beta.msi ADMIN="1" TARGETDIR="C:\ProgramData\Cadac Group" CONFIGPATH="C:\MyTheModus\" CONTENTPATH="C:\MyTheModus\" TEMPPATH="C:\MyTheModus\Temp\" USERCONTENTPATH="C:\MyTheModusLibrary\" MESSAGELEVEL="1" VISIBILITY="0" /qn /l*v TheModusInstall.txt

pause

Terug naar Inhoudsopgave

Register na deployment (onder handen)

Nadat de installatie via een deployment wordt voltooid, worden er instellingen weggeschreven in het register. Zie hiervoor het hoofdstuk “Basisinstallatie”

Indien de installatie plaatsvindt op administratieve basis dan worden de instellingen in het register gezet onder de Local Machine. De eerste keer dat een gebruiker zich dan aanmeldt wordt gecontroleerd of er instellingen beschikbaar zijn onder de Current User. Indien dat niet het geval is dan worden deze overgenomen vanuit de Local Machine voor deze (nieuwe) gebruiker.

Als de beheerder een nieuwe installatie uitvoert op administratieve basis, dan moeten de oorspronkelijke paden worden meegegeven. Gedurende een nieuwe installatie of update worden altijd de paden zoals beschikbaar in het register gerespecteerd.

Indien neen beheerder besluit andere paden te kiezen, dan moet de beheerder deze paden zowel in de local machine bijwerken, alsmede bij de current user. Bij het opstarten van TheModus worden altijd de paden gebruikt zoals opgegeven bij de current user.