Wat moet ik doen bij de melding "Semantic error in DCL file C:\Program Files (x68)\..."?

Troubleshooting

Laatst gewijzigd op 1 juni 2021

Probleem:

Bij het openen van AutoCAD i.c.m. Nordined komt een foutmelding  op:

Semantic error in DCL file C:\Program Files (x68)\Cadac Group\Nordined 10.x\<applicatie\B\<bestandsnaam>

See file ACAD.dce for details

Oorzaak:

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze melding:

1. Er wordt gebruik gemaakt van een Hoog resolutie scherm i.c.m. een grote verschaling (Bijv. 4K scherm met een verschaling van 175%)
  2. Bepaalde default waarden voor de dialoogvensters van Nordined worden gezien als repeterend.

Oplossing 1:

Stel de verschaling van het hoog resolutie scherm in naar een kleinere waarde, bij voorkeur de default verschaling van het scherm.

Oplossing 2:

Ten eerst zal gezocht moeten worden naar de genoemde acad.dce.
Als AutoCAD gestrat is en de foutmelding is getoond kan dit door in AutoCAD het volgende commando te geven: (findfile "acad.dce")
Hiermee wordt het pad naar de acad.dce gegeven. Kopieer dit pad om te gebruiken in Windows Verkenner
Sluit AutoCAD/Nordined

Open Windows Verkenner.
Plak het gekopieerde pad naar de acad.dce
Open de acad.dce met Kladblok/Notepad.
Hierin staat een bestand genoemd en regels waar het in dat bestand mis gaat:

Bijv:

====== DCL semantic audit of C:\Program Files (x86)\Cadac Group\Techniek 10.8\EP\B\elektra ======

Hint in "screen4". (widget type = list_box, key = "l6")
    width = 15 is probably redundant.

Hint in "Plafond_armaturen". (widget type = list_box, key = "l1")
    width = 15 is probably redundant.

Hint in "Plafond_armaturen". (widget type = list_box, key = "l2")
    width = 15 is probably redundant.

Hint in "iniedit". (widget type = list_box, key = "la")
    width = 15 is probably redundant.

Open het genoemde bestand in Kladblok/Notepad en zoek de regels die vermeldt staan.
Zoek het gedeelte wat vermeldt is, bijv. width, en wijzig de waarde van bijv. 15 naar 16
Herhaal dit voor elke regel vermeldt in de adac.dce.
Sla het aangepaste bestand op
Start AutoCAD/Nordined.