Sanitair LT -02- Opzetten tekeningen - TheModus Suite LT (Nordined LT)

How to - Sanitair LT

Laatst gewijzigd op 20 mei 2021

INHOUDSOPGAVE

Opzetten tekeningen

Enkellijnige tekening

De installatieplattegrond wordt getekend ‘op’ een bouwkundige onderlegger. De plotschaal is meestal 1:50.

Het verdient aanbeveling de bouwkundige onderleggertekening met de Xref-koppeling aan de installatietekening te verbinden.

De diverse installatie-soorten kunnen in aparte tekeningen of in dezelfde tekening worden opgenomen. De keuze hiervan hangt af van de complexiteit van de installaties.

Na het plaatsen van de symbolen moeten deze gecodeerd worden; na het tekenen van leidingen moeten deze bemaat en gemaatvoerd worden.

Hierna kunnen diverse telstaten worden aangemaakt.

Opzetten / wijzigen van een tekening van de installatie

1. Start NOR-Sanitair LT en bepaal papierformaat en plotschaal
  2. Koppel bouwkundige onderlegger met AutoCAD commando XREF
    • Menu INSERT, External Reference, knop [ Attach ]
  3. Stel de zichtbaarheid en kleuren van de xref-lagen in en leg vast dat die wijzigingen worden onthouden (Retain changes to xref dependent layers)
    • Menu FORMAT, Layer…
  4. Klik op knop  in Knoppenbalk NOR-Sanitair LT
  5. Kies via Knoppenbalk NOR-Sanitair LT, Rolmenu’s en iconenvensters
    • Knop  voor het tekenen van leidingen;
    • Knop  voor het bewerken van leidingen;
    • Knop en  voor het plaatsen van symbolen.
  6. Codeer de leidingen, maatvoer de tekening
  7. Maak telstaten aan
  8. Plot de tekening.
Sla geregeld de tekening op (SAVEAS, SAVE).

Terug naar Inhoudsopgave

Dubbellijnige afvoer-tekening

De afvoer-installatie wordt getekend ‘op’ een bouwkundige onderlegger. De plotschaal is meestal 1:50.

Het verdient aanbeveling de bouwkundige onderleggertekening met de Xref-koppeling aan de installatietekening te verbinden.

De diverse installatie-soorten kunnen in aparte tekeningen of in dezelfde tekening worden opgenomen. De keuze hiervan hangt af van de complexiteit van de installaties.

Bij het tekenen van de buizen moet aangegeven worden welke hulpstukken (bocht, T-stuk, verloopstuk) geplaatst moet worden.

Na het plaatsen van de symbolen moeten deze gecodeerd worden; na het tekenen van buizen moeten deze eventueel opgedeeld worden in standaard lengten en worden voorzien van positienummering.

Hierna kunnen diverse telstaten worden aangemaakt.

Tekeningen gemaakt

• met NOR-Afvoer (in AutoCAD Groot) kunnen worden geconverteerd voor verdere bewerking in NOR SLT Dubbellijning.
  • met NOR SLT Dubbellijnig kunnen worden geconverteerd voor een verdere bewerking binnen NOR-Afvoer (in AutoCAD Groot)

Opzetten/ wijzigen van een tekening van de afvoer-installatie

1. Start NOR-Sanitair LT en bepaal papierformaat en plotschaal
  2. Koppel bouwkundige onderlegger met AutoCAD commando XREF
    1. Menu INSERT, External Reference, knop [ Attach ]
  3. Stel de zichtbaarheid en kleuren van de xref-lagen in en leg vast dat die wijzigingen worden onthouden (Retain changes to xref dependent layers)
    1. Menu FORMAT, Layer…
  4. Klik op knop  in Knoppenbalk NOR-Sanitair LT
  5. Kies via Knoppenbalk NOR-Sanitair LT, Rolmenu’s en iconenvensters
    1. Knop  voor het tekenen van afvoerbuizen en plaatsen van hulpstukken;
    2. Knop  voor het genereren van bochten, T-stukken, buizen tussen hulpstukken etc.;
    3. Knop  voor het opgeven van de posnummering.
  6. Maak telstaten aan
  7. Plot de tekening.
Sla geregeld de tekening op (SAVEAS, SAVE).