Onderlegger LT -02- Opzetten tekeningen - TheModus Suite LT (Nordined LT)

How to - Onderlegger LT

Laatst gewijzigd op 20 mei 2021

INHOUDSOPGAVE

Opzetten tekeningen

Maken en wijzigen van tekening

Hieronder wordt de algemene manier van werken aangegeven

Opzetten van een bouwkundige onderlegger

1. Start applicatie met icon NOR-OLT (Zie Starten / Stoppen)
  2. Bepaal plotschaal, papierformaat, teksthoogte (op plot), kader (Zie Starten / Stoppen)
  3. Plaats stramienen, eventueel met kolommen met knop [ Stramien ] (Zie Stramienen opzetten)
  4. Plaats kolommen op aan te wijzen stramien-snijpunten met knop [ Stramien ] (Zie Plaatsen kolommen)
  5. Teken wanden/wanddelen met knop [ Wanden ] (Zie Plaatsen wand)
    • werk van groot naar klein
    • teken aaneensluitende wanddelen (met zelfde gegevens)
  6. Bewerk de wandaansluitingen met knop [ Bewerk ] (Zie Bewerken wandaansluitingen)    21
  7. Plaats deuren, ramen en glaswanden met knoppen [ Deuren ] en [ Ramen ] (Zie Plaatsen deuren en Plaatsen raam)
  8. Plaats trappen met knop [ Trappen ] (Zie Plaatsen trap)
    • teken bordessen etc.<LINE>
    • maak de trappenlaag actief (current) met knop [ Lagen ] (Zie Laag actief maken)
  9. Plaats de sanitaire toestellen met knop [ Sanitair ](Zie Plaatsen sanitair)
    • teken aanrechten etc.<LINE>
    • maak de sanitairlaag actief (current) met knop [ Lagen ] (Zie Laag actief maken)
  10. Plaats eventueel ruimtenummers met knop [ Ruimtenummering ] (Zie Ruimtelabels plaatsen en wijzigen)
  11. Genereer eventueel ruimte-oppervlakken met knop [ Bewerk ] (Zie Ruimtelabels plaatsen en wijzigen)
  12. Zet hulplijnen-laag uit (t.b.v. plotten) met knop [ Lagen ] (Zie Lagenbeheer)
  13. Bewaar de tekening (geef daarbij map en naam op): <SAVEAS>
    of
    beëindig tekening met knop [ Einde ] (Zie Starten / Stoppen)

Wijzigen tekening

• Selecteer te wijzigen elementen: <window> / <crossing>
  1. Verwijder elementen: <ERASE>
    • Let op of alle betrokken lagen wel aan staan (hulplijnen aan)
    • na verwijderen wanden opengebroken wandlijnen helen
  2. Verplaatsen elementen<MOVE> of <STRETCH>
    • let erop dat alle betrokken lagen wel aan staan (hulplijnen aan)
    • verplaats ramen en deuren in gevel: <STRETCH>
    • (vanwege de wanduitsnedes die gemaakt zijn)
  3. Kopiëren elementen: <COPY>, <COPY><MULTIPLE>, <ARRAY>
    • let erop dat alle betrokken lagen wel aan staan (hulplijnen aan)
    • na kopiëren wanden wandaansluitingen genereren
      Kopiëren van ramen en deuren in de gevel is niet mogelijk vanwege de wanduitsnedes die gemaakt worden.