B LT -02- Opzetten tekeningen - TheModus Suite LT (Nordined LT)

How to - Bouwkunde LT

Laatst gewijzigd op 20 mei 2021

INHOUDSOPGAVE

Opzetten tekeningen

Maken en wijzigen van tekening

Hieronder wordt de algemene manier van werken aangegeven

Opzetten van de plattegrond

1. Start applicatie met icon [ NOR-BLT ]
  2. Bepaal plotschaal, papierformaat, teksthoogte (op plot), kader
  3. Maak in de knoppenbalk met knop  de plattegrond-functies actief
  4. Plaats stramienen, eventueel met kolommen met knop
  5. Plaats kolommen op aan te wijzen stramien-snijpunten met knop
  6. Teken wanden/wanddelen met knop (Wanden)
    • werk van groot naar klein
    • teken aaneensluitende wanddelen (met zelfde gegevens)
    • bepaal bij gevels eerst de te gebruiken materialen en/of isolatie
    • bepaal bij de overige wanden het materiaal
  7. Bewerk de wandaansluitingen met knop [ Bewerk ]
  8. Plaats deuren, ramen en glaswanden met knoppen (Deuren) en  (Ramen)
  9. Plaats trappen met knop (Trappen)
    • teken bordessen etc.
    • maak de trappenlaag actief (current) met knop [ Lagen ]
  10. Plaats de sanitaire toestellen met knop (Sanitair/Elektra)
    • teken aanrechten etc.
    • maak de sanitairlaag actief (current) met knop [ Lagen ]
  11. Teken de elektrische installatie met knop  (Sanitair/Elektra)
  12. Plaats eventueel ruimtenummers met knop  (Ruimtenummering)
  13. Genereer eventueel de oppervlakten
  14. Zet hulplijnen-laag uit (t.b.v. plotten) met knop [ Lagen ]
  15. Bewaar de tekening (geef daarbij directory en naam op)
    of
    beëindig tekening met knop [ Einde ]

Opzetten van aanzichten

1.    Maak in de knoppenbalk met knop  de aanzicht/doorsnede-functies actief

2.    Plaats rasters met knop  (Stramienen)

3.    Selecteer de gewenste teken-laag met knop , functie 'Tekenen Algemeen'

4.    Teken de gevels en daken

5.    Teken de aanzichten van deur-, raam- en pui-kozijnen via knop

Opzetten van doorsneden

1.    Maak in de knoppenbalk met knop  de aanzicht/doorsnede-functies actief

2.    Plaats rasters met knop  (Stramienen)

3.    Selecteer de gewenste teken-laag met knop , functie 'Dubbellijnig Tekenen'

4.    Teken de wanden vloeren en daken

5.    Plaats zelf gemaakte detail (via Usermenu) of teken de noodzakelijke details

Wijzigen tekening

• Selecteer te wijzigen elementen
  1. Verwijder elementen
    • let op of alle betrokken lagen wel aan staan (hulplijnen aan)
    • na verwijderen wanden opengebroken wandlijnen helen
  2. Verplaatsen elementen
    • let erop dat alle betrokken lagen wel aan staan (hulplijnen aan)
    • verplaats ramen en deuren in gevel, als geen arceringen zijn geplaatst
    • (vanwege de wanduitsnedes die gemaakt zijn)
  3. Kopiëren elementen
    • let erop dat alle betrokken lagen wel aan staan (hulplijnen aan)
    • Als de te kopiëren elementen ook wanden bevatten moeten deze wanden worden gekopieerd met de functie Bewerk, Bewerk Wanden, Kopiëren (incl. wanden)
    • na kopiëren wanden wandaansluitingen genereren
kopiëren van ramen en deuren in de gevel is niet mogelijk vanwege de wanduitsnedes die gemaakt worden.