Wat is BIM?
Building Information Modelling, Building Information Management of Bouw Informatie Model. Er zijn verschillende definities voor deze afkorting maar betekenen allemaal hetzelfde: het digitale model van een constructie, gekoppeld aan onmisbare informatie. Ondanks de vele verschillende interpretaties zijn we het in de bouwindustrie wel allemaal eens dat het gaat over het bouwen van gebouwen, informatie en samenwerken. Een ding is een feit: Nederland kan bouwen. Ongeacht of het gaat over woningbouw, utilitaire bouw of civieltechnische werken. Nederlandse bouwers tonen niet alleen in eigen land aan dat ze schitterende bouwwerken kunnen maken, maar ook in het buitenland.
Waar gaat het mis?
Toch zien we ook in ons land dat in alle fasen van het bouwproces nog vele optimalisaties mogelijk zijn. Nog te vaak zie ik dat bedrijven die deelnemen in projectteams veel bezig zijn met hun eigen uitdagingen. Ook bedrijven die informatie verzamelen, terwijl die informatie elders beschikbaar is, spreek ik geregeld. Vaak had ontbrekende informatie al beschikbaar kunnen zijn, alleen al door anders te werken. Daarnaast kom ik ook bedrijven tegen die cruciale informatie niet willen delen met hun teampartners. Allemaal voorbeelden die het BIM-proces tegenwerken.
Juist op dit vlak speelt BIM de hoofdrol.
Ik zie BIM als een hulpmiddel. Een hulpmiddel dat iets zegt over een proces, met als doel om te komen tot het ideale gebouw voor de opdrachtgever, dat duurzaam gebouwd en gebruikt kan worden en op ideale wijze gebouwd kan worden. Een hulpmiddel dat bijdraagt dat iedereen in het bouwproces een trots gevoel kan overhouden aan zijn deelname. Als we er ook nog allemaal een goede boterham aan kunnen overhouden is dat heel mooi meegenomen. Complex is dat niet, door de juiste informatie te generen op de juiste momenten en deze informatie te delen met het hele projectteam komen we al heel ver, dat verzeker ik je.
Hoe BIMmen we dan?
Ten eerste is het belangrijk om de juiste informatie te verzamelen en deze vast te leggen. Veel van deze informatie kan worden vastgelegd in een digitaal gebouwmodel. Als productmanager bij Cadac adviseer ik hierbij altijd gebruik te maken van Autodesk Revit. Ongeacht de discipline. Autodesk Revit maakt het niet alleen mogelijk om informatie eenvoudig vast te leggen in een 3D-model, het biedt ook nog tal van ondersteuningen om de samenwerking te bevorderen. Hierbij is het belangrijk dat de modelleur zich vooral bezighoudt met de aspecten van het gebouw. Zoals het ontwerp, de juiste detailleringen en aansluitingen. Toch zijn er bij het modelleren ook vele andere handelingen nodig. Handelingen die vaak tijdrovend zijn en niets te maken hebben met het gebouw. Daarom ben ik samen met een ervaren projectteam jaren geleden gestart met de ontwikkeling van Cadac TheModus. TheModus is een add-in op Revit en biedt een scala aan functies die alle tijdrovende handelingen tijdens het modelleren eenvoudig weg kan nemen van de modelleur. Handelingen zoals het opzoeken van sparingen, documenteren van het gebouw, oplossen van lastige knooppunten in het leidingwerk of het organiseren van alle elementen inclusief de bijbehorende informatie, en nog veel meer. We noemen TheModus dan ook een productiviteitsondersteunende oplossing. Kortom: Cadac TheModus zorgt ervoor dat de modelleur veel meer tijd beschikbaar heeft voor het modelleren van een goed bouwwerk!
Zodra informatie verwerkt is door de juiste disciplines, willen we deze informatie kunnen delen. Dit gaat twee richtingen op: documenten en modellen. Als eerste verwerken we veel specifieke informatie van het gebouw of gebouwdelen in een document, meestal in de vorm van een tekening. Cadac TheModus ondersteunt het genereren van deze documenten. Daarnaast moeten ook de modellen gedeeld worden. Dit geeft alle partijen een goed beeld van het te bouwen bouwwerk. Voor het delen van deze informatie adviseren we de Autodesk Construction Cloud. Het platform waar we kunnen samenwerken aan modellen en modellen eenvoudig kunnen delen. Maar waar we ook andere informatie kunnen delen, zoals de tekeningen van specifieke bouwdelen.
Pas als uw projectteam start met het genereren van de juiste informatie én het delen van deze informatie, dan kunt u met zekerheid zeggen dat u BIMt.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over BIMmen? Of wilt u eens in gesprek gaan om erachter te komen waar kostenbesparende verbeteringen doorgevoerd kunnen worden? We gaan graag in gesprek.