BIM software
We leven in een veranderende wereld, waarin heel veel wordt ontworpen en gebouwd en waar digitaal steeds meer mogelijk is. Om van bouwprojecten een succes te maken, is het belangrijk dat informatie wordt gedeeld, want bij BIM draait alles om de ‘i’. Cruciale factor is dat projectinformatie voor alle betrokken partijen (ketenpartners) inzichtelijk is en dat er (per vakdiscipline) efficiënt wordt samengewerkt, effectieve beslissingen worden genomen en kwalitatieve resultaten worden behaald. In deze blog focus ik mij op de drie mogelijkheden voor de projectbetrokkenen bij het ontwerpproces.
Autodesk Docs
Autodesk Docs, waar alle AEC Collection gebruikers nu automatisch over beschikken, biedt een basis om de projectinformatie eenvoudig met elkaar te delen. Ook bij samenwerking, bijvoorbeeld als onderaannemer of ingehuurde ontwerper, kan er worden aangesloten op de Autodesk Construction Cloud én bestaande BIM 360-omgevingen van de opdrachtgever d.m.v. het principe ‘Bring Your Own Subscription’ (BYOS). Vorige week is mijn collega Ben Spreen in zijn blog dieper ingegaan op de mogelijkheden die Autodesk Docs biedt.
2D en 3D projecten komen tot leven
Voor projectbetrokkenen die niet beschikken over een AEC Collection, of die meer (ontwerp)informatie met elkaar willen delen en intensiever met elkaar willen samenwerken, is er uiteraard ook een oplossing. Waar Autodesk Docs geldt als basis, bieden BIM Collaborate en BIM Collaborate Pro veel extra mogelijkheden. Toepasbaar voor zowel 2D- als 3D-modellen en bij grote en kleinere projecten.
Docs beschikbaar in AEC Collection | BIM Collaborate | BIM Collaborate Pro |
|
|
|
Let op: gebruikers van BIM Collaborate en BIM Collaborate Pro kunnen de bovenstaande rechten gebruiken om toegang te krijgen tot projecten op het Autodesk Construction Cloud- of BIM 360-platform, zolang ze hiervoor rechten hebben van de contractmanager of accountbeheerder én zijn uitgenodigd voor een project. |
De meerwaarde van Autodesk BIM Collaborate
Autodesk BIM Collaborate stelt projectbetrokkenen, zoals o.a. informatiemanagers, projectleiders, ontwerpers en opdrachtgevers, in staat om de ontwerpideeën en bouwbaarheid af te stemmen en uit te voeren door de volledige workflow voor samenwerking en coördinatie tijdens het ontwerpproces te beheren.
Met de speciale functionaliteit voor modelcoördinatie worden eventuele ontwerpconflicten in beeld gebracht en kostbare ontwerpfouten en projectvertraging voorkomen. Nadat het ontwerpmodel is geüpload, wordt er geheel geautomatiseerd op clashes gecontroleerd, zonder dat de ontwerper het model hoeft te veranderen. Deze clashes zijn als een ‘issue’ eenvoudig toe te wijzen aan een projectbetrokkene die de taak krijgt om deze op te lossen. Het herstelproces is in de omgeving te volgen en te verifiëren.
Mocht het voor specifieke projectbetrokkenen nodig zijn dat er wordt samengewerkt met Revit Cloud Worksharing, Autodesk Civil 3D of Plant 3D, dan is BIM Collaborate Pro benodigd.
De extra’s van Autodesk BIM Collaborate Pro
Voor de Revit, Civil 3D en Plant 3D ontwerpers biedt BIM Collaborate Pro extra mogelijkheden.
- Revit Cloud Worksharing stelt de Revit gebruikers in staat om met meerdere projectbetrokkenen vanaf iedere locatie gezamenlijk een ontwerp te realiseren.
- Civil 3D-gebruikers worden in staat gesteld om met meerdere projectbetrokkenen, vanaf iedere locatie, in de dynamische Civil 3D bestanden, met gebruik van data shortcuts en xref's, civieltechnische infrastructuurprojecten te ontwerpen.
- Plant 3D-gebruikers worden in staat gesteld om bestanden veilig te delen tussen de projectbetrokkenen, waarbij permissions worden beheerd en wijzigingen gevisualiseerd zodat de projectbetrokkenen inzage hebben in de actuele projectstatus.
Samenwerken in verschillende projecten
De genoemde oplossingen zijn allemaal gebaseerd op het principe ‘Bring Your Own Subscription’ (BYOS), waardoor onderaannemers en/of ingehuurde ontwerpers ook eenvoudig kunnen aansluiten bij projecten op de Autodesk Construction Cloud en bestaande BIM 360-omgevingen.
Gebruik (ISO) standaarden en andere (project)informatie
Bij het ontwerpproces komt, naast het gebruik van de centrale projectomgeving, natuurlijk nog veel meer kijken. Hierbij te denken aan o.a. BIM standaard (ISO 19650), IFC, projecteisen (SE, Relatics), ontsluiten GIS en assetmanagement informatie, voldoen aan lokale wet- en regelgeving en richtlijnen én
Cloud data-beveiliging (ISO 27001/27017/27018). Uiteraard begrijpen wij dit en kunnen wij u voorzien van aanvullende informatie en mogelijkheden.
Meer informatie
Wenst u meer informatie over de veranderingen, mogelijkheden en advies welke oplossing het beste past bij uw organisatie? Dan ga ik graag met u in gesprek.