Digitalisering in de bouw
Ongegronde angst, is mijn stellige overtuiging. De Wkb zie ik eerder als een duwtje in de rug om vaart te maken met de digitalisering in de bouw. Omdat we een enorme bouwopgave hebben en omdat we jaarlijkse miljarden euro’s wereldwijd kwijt zijn aan faalkosten. Onnodige kosten plus kostbaar tijdverlies en zeker dat laatste kunnen we ons met de huidige woningnood en transitieopgave naar duurzaam wonen echt niet permitteren.
Configure to Order
Digitaal ontwerpen zit al lange tijd heel sterk in de lift, nu kan de bouwsector naar het next level springen. Het wordt de hoogste tijd om het ontwerp- en bouwproces van Engineer to Order te vervangen door het Configure to Order-principe. Dat betekent ontwerpen en bouwen met modulaire bouwstenen die samengesteld kunnen worden tot gebouwen binnen een configurator, net zoals in de industrie waar automatisering en robotisering al veel eerder zijn doorgevoerd. Als Cadac zitten we met onze oplossingen middenin deze transitie naar Industrie 4.0. Ervaring en kennis die we vertalen naar de bouw.
Voordelen van modulair bouwen
Gebouwen ontwerpen dus met modules die door een team van product ontwikkelaars steeds verbeterd worden op basis van ervaringen op de bouwplaats. In de configurator kunnen daardoor steeds betere ontwerpen gemaakt worden. Is het ontwerp klaar, zijn alle partijen akkoord met de gedetailleerde en levensechte simulatie, dan gaat de order naar de fabriek die precies volgens specificaties de onderdelen produceert. Gevels, dak, kozijnen, leidingwerk, isolatie, vloer, plafonds; alles wat een huis tot een huis maakt. Op de bouwplaats worden alle modules in elkaar gezet, inclusief de keuken en badkamer van de toeleveranciers en klaar is Kees. Binnen één dag.
Moet ik nog de voordelen op een rij zetten? Sneller bouwen zonder fouten, lagere kosten, minder uitstoot van stikstof op de bouwplaats, minder logistieke bewegingen, geen probleem met het vinden van vakmensen, geen tijdverlies op de bouwplaats. Misschien een leuk weetje tussendoor: een metselaar in hartje Amsterdam kost al tot één euro per gemetselde baksteen. Onbetaalbaar. Hebben we hem dan in de nieuwe setting niet nodig? Zeker wel. Voor speciale projecten en in de renovatie. Boeiende en uitdagende klussen, ook voor de andere vakmensen in de bouw. Het gaat om de bulk, de projecten met de honderden huizen in de nieuwe wijken, om de appartementengebouwen.
Productie van modules
Verre toekomstmuziek? Nee hoor. Steeds meer innovatieve bouwondernemingen omarmen het Configure to order principe en bouwen fabrieken voor de productie van de modules. Volledig geautomatiseerd met robots die het zware werk doen. Projecten waarbij wij als Cadac een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Eenheidsworst, hoor ik u zeggen. Wees gerust. Met Configure to Order kun je eindeloos variëren. Vergelijk het met de auto die je zelf samenstelt op de website. Het onderstel en de koets zijn standaard, voor de rest kun je vrijwel onbeperkt variëren, uiteraard binnen de marges van het model. Meer weten? Mijn collega Peter Koelman vertelt in zijn blog meer over onze samenwerking met bouwbedrijf Van Wijnen, een fantastisch project waar we het bouwproces op een revolutionaire manier hebben gedigitaliseerd.
Next level digitalisering: een revolutie in de bouw
Databeheer
Voorwaarde om te slagen is uiteraard software, maar die draait alleen op data. En daar komen we bij de specialiteit van Cadac: data beheersen en aan elkaar koppelen. Maar wat heeft dit allemaal te maken met de Wkb? Alles! De bouw kan alleen doorschakelen naar het next level, naar Configure to Order als ze alle data onder controle heeft, zowel in het ontwerpproces als in de productie. Fouten worden veel eerder zichtbaar, vóór de montage hersteld en opgeslagen in de ontwerpen zodat de fout niet opnieuw gemaakt kan worden. Een zelflerend proces dus. Voor de Kwaliteitsborgers betekent dit weer dat controle van het complete proces uiteindelijk heel eenvoudig wordt. De simulaties geven een exact beeld van de latere werkelijkheid, inclusief data over bijvoorbeeld isolatiewaardes en gebruik van duurzame materialen. Alles is traceerbaar, gedocumenteerd en makkelijk te toetsen aan wet- en regelgeving. Én op kwaliteit, waar het allemaal om begonnen is.
De aannemer die zijn processen op orde heeft, hoeft niet bang te zijn voor de Wkb. Integendeel, hij zal meer kwaliteit leveren, sneller en dus ook meer rendement zien. In de volgende blog neem ik u mee in de software en de databeheerssystemen die Cadac ontwikkelt, levert en installeert.
Meer informatie
Meepionieren, innoveren en de Wkb omarmen? Neem dan contact met ons op.