Graag doen we de digitale oplossingen uit de doeken, uiteraard ook in België. Was digitaal ontwerpen, vaak BIM genoemd, een paar jaar geleden nog het exclusieve terrein voor de grote innovatie bouwondernemingen, nu zet de democratisering snel door. Steeds meer grote en kleine aannemers maken de stap naar digitaal ontwerpen en nemen daarin hun toeleveranciers en onderaannemers mee.
Hulp van een configurator
Logisch, als de bouwsector wil voldoen aan de dringende vraag naar meer woningen met minder faalkosten, dan is digitaal ontwerpen de enige oplossing. Digitaal ontwerpen alléén is echter niet meer dan een eerste stap. Als elke woning, appartement, ziekenhuis, kantoor of welk gebouw dan ook telkens vanaf scratch ontworpen wordt en traditioneel gebouwd, dan is de winst onder de streep gering. Er is weinig tijdwinst in de ontwerpfase en ook op de bouwplaats zelf blijft veel bij het oude. Hooguit zijn ontwerpfouten in een vroege fase onderschept en kunnen de uitvoerders op de werf probleemloos hun werk doen. Niet onbelangrijk nee, maar de échte revolutie in de bouw is het modulair bouwen met behulp van een configurator.
Hoe werkt dat? Eigenlijk net als bij de bekende configurators van de meeste automerken. Er is een basismodel dat je naar eigen wens kunt uitbreiden en personaliseren met behulp van allerlei accessoires en opties. Zo kun je ook de configurator voor een gebouw ontwerpen met daarin al die elementen waarmee je een huis, kantoor of school vorm geeft. Gevels, ramen, installaties, verwarming, keuken, badkamer, dakkapel, álles wat een gebouw nodig heeft. Je bouwt als het ware een huis module voor module op. Onderaan de streep zie je wat het kost en met één klik op de knop plaats je de order.
Het nemen van de volgende stap
En vervolgens? Dan kan de aannemer ermee aan de slag. Op de traditionele manier of in samenwerking met fabrieken waar de verschillende modules gebouwd worden met behulp van robots. Zijn alle modules gereed, dan wordt alles naar de bouwplaats vervoerd waar vakmensen de woning snel in elkaar zetten. De voordelen zijn enorm. Beduidend minder bouwtijd, minder steigers en kranen nodig, minder verkeer en lawaai op de bouwwerf, minder handarbeid, minder foutrisico. En minder CO-uitstoot, juist in deze tijd wezenlijk om überhaupt te mogen bouwen. En nóg een voordeel van modulair bouwen: de bouwsector kan inspelen op circulariteit en al op voorhand rekening houden met hergebruik van materialen als het gebouw aan het einde van de levenscyclus is. In het digitale ontwerp is tot op het laatste schroefje zichtbaar welk materiaal gebuikt is, waar het vandaan komt en hoe het later hergebruikt kan worden.
Gecompliceerde trajecten
Toekomstmuziek? Nee hoor. De eerste modulair ontworpen en gebouwde woonwijken zijn al een feit. Met behulp van de specialistische software van Autodesk die we bij onze klanten installeren, inclusief intensieve begeleiding. Uiteraard begrijpen we heel goed dat niet elke aannemer direct overstapt van Engineering to Order (EtO) naar Configure to Order (CtO), want daarover hebben we het. Het zijn gecompliceerde trajecten die veel vergen van architecten, ontwerpers en uitvoerders. Er is ook nog de nodige scepsis. Heeft de architect nog een functie? Wordt het geen eenheidsworst? Nee, de configurator kan heel veel opties bieden in kleuren en steenstrips op de gevels. Met ramen is variatie mogelijk, net als met daken, dakkapellen, enzovoort. En ja, de architect krijgt een sleutelrol in het ontwerpen van de configurator en het ondersteunen van de klant en/of aannemer met de keuzes.
Stappen zetten in de juiste richting
Niet iedereen is al overtuigd, maar we zien voorzichtige stappen vooruit. Naar modulair bouwen met een mix van EtO en CtO. Ook is het goed mogelijk om een configurator in eerste instantie alleen in te zetten voor calculaties en voor het snel genereren van een offerte. De data kan gekoppeld zijn met GEO-data zodat ook meteen zichtbaar is of en hoe een gebouw past in de omgeving, wat er nodig is aan nutsvoorzieningen. De gegenereerde data en tekeningen kunnen vervolgens gebruikt worden bij het verdere ontwerp en de bouw.
Wat is de toekomst? Die vraag werd mij na de presentatie het meest gesteld. Zonder een glazen bol te bezitten, durf ik te stellen dat we uiteindelijk elk gebouw digitaal ontwerpen in de configurator en neerzetten met behulp van modulaire fabrieken. Van ziekenhuis tot en met woonwijk, van villa tot en met tinyhouse. De software is er al. We zijn al in staat om alle data veilig op te slaan en met elkaar te laten communiceren. Of het nu gaat om data uit ERP, Documentbeheer of CRM; Cadac Connect knoopt alles aan elkaar. Graag zou ik daarover uitweiden, maar dan wordt het verhaal echt te technisch.
Meer informatie
Wilt u meer weten over cadac group of heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust contact met ons op en wij praten u graag bij over alle mogelijkheden.