Betrouwbare gegevens in het bouwproces
Ik spreek bijna iedere dag met relaties over hoe belangrijk het is om actuele en betrouwbare gegevens te gebruiken binnen bouwprocessen. Dit begint al bij het omkaderen van een opdracht, gaat verder in de ontwerp- en bouwfase en gaat door in de uiteindelijke beheer- en onderhoudsfase. U kunt zelfs nog verder gaan: tijdens de sloop kunt u kijken naar de toekomstig bruikbare materialen, maar hier kom ik later in een ander blog zeker nog op terug.
Toename van faalkosten
Toen ik las dat een woning niet bleek aangesloten te zijn op het riool en de enorme faalkosten toenamen, begon het weer te kriebelen. Ik dacht direct over hoe deze vergissing voorkomen had kunnen worden, het gebruik van een checklist bij het maken van de aansluitingen van woningen op het riool was de oplossing geweest. Volgens het artikel is er méér dan een ton aan euro’s verspilt! En dan hebben we het nog niet gehad over de andere schade; het afsluiten van een groot kruispunt heeft namelijk gevolgen voor de omwonenden, het verkeer en de economie.
Het is natuurlijk makkelijk pikken achteraf en dat is ook zeker niet mijn bedoeling. Hetgeen wat ik wel wil benadrukken is dat faalkosten nog steeds ervoor zorgen dat men de krappe marges op een project soms geheel, of deels kan wegstrepen.
Het ‘foutje’ op de kruising is wellicht ontstaan tijdens de uitvoering van het proces, maar had ook tijdens de designfase kunnen gebeuren. Zou de GIS-data niet compleet zijn geweest of heeft iemand zijn ontwerp niet laten controleren en accorderen? Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt en op zich is dat niet zo erg, maar het niet tijdig erkennen of herstellen van fouten brengt ellende met zich mee.
Autodesk Construction Cloud
Mijn punt is dat u processen kunt optimaliseren door de beschikbare data op een goede manier te gebruiken. Er zijn verschillende actiepunten die u kunt ondernemen die faalkosten kunnen verkleinen of wegnemen:
Punt 1. Zorg dat documenten, niet alleen de tekeningen en modellen, correct zijn gedurende alle fasen van uw project. Denk hierbij aan een goede versionering, de juiste informatie bij de juiste mensen en leesbare data voor iedereen op elk moment.
Punt 2. Regel dat er controlemogelijkheden zijn door het invoeren van controlelijsten. Neem onderwerpen rondom veiligheid hier zeker in mee. Beheer vervolgens de issues die voortvloeien uit deze controlelijsten.
Punt 3. Zorg ervoor dat meerdere disciplines samenwerken binnen het project zodat de ene kan zien wat de andere doet, en welke invloed dat op elkaar heeft.
Software tooling, ingericht op maat van uw eigen werkzaamheden en processen, ondersteunen al deze actiepunten en meer. In termen van software zou de Autodesk Construction Cloud, eventueel uitgebreid met document management op basis van SharePoint, meer dan voldoen als geschikte oplossing. Voeg hier nog een sterke data-integratie aan toe die de applicaties en bijhorende data van diverse disciplines verbindt.
En ja, dat is een greep uit hetgeen wat wij als Cadac voor onze relaties doen. Vaak beginnend met een goed gesprek over het proces waarin we meedenken in oplossingen.
Meer informatie
Dat goede gesprek met mij of mijn collega’s hoeft niets te kosten. Dus schroom niet om de vraag te stellen: ‘kunnen we eens praten over mijn optimalisatiemogelijkheden? Wilt u meer weten of heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.