Verbinden van workflows
Veel van mijn klanten geven aan hoe lastig het is om het bouwproces te digitaliseren, voornamelijk op het gebied van samenwerking tussen kantoor en de bouwplaats. Vaak vergeten we dat de kern van digitalisering gaat om de juiste manier van informatie-uitwisseling. Het maakt niets uit of de communicatie verloopt tussen verschillende teams, of met een onderaannemer/co-maker, iedereen heeft behoefte aan actuele informatie op het juiste moment. Daarnaast is de verwerking en de toegang van deze informatie ontzettend belangrijk. Je wilt voorkomen dat er onnodig ruis ontstaat omdat elke stakeholder toegang heeft tot alle informatie. Ook opdrachtgevers stellen hier steeds meer eisen aan.
Tegenwoordig wordt er steeds meer ontworpen in 3D; de eerste stap in het digitaliseringsproces. Vervolgens worden de 3D-modellen naar de bouwplaats alsnog geplot op fysieke 2D-tekeningen. Door te werken met twee aparte waarheden, zijn workflows niet verbonden. Het gevolg? Dubbel werk, hoge faalkosten en een onduidelijke planning.
BIM software
De afgelopen jaren is er een wildgroei aan software-applicaties ter ondersteuning van de bouwplaats ontstaan. Dit zijn vaak oplossingen die zich richten op een specifieke taak. Denk aan het uitvoeren van controlelijsten en het melden van veiligheidsissues. Deze software-applicaties zijn goed in het deelgebied, maar de werkstromen en de opgeslagen data zijn niet verbonden met het kantoor waar het BIM-model wordt onderhouden.
Autodesk Construction Cloud
Een belangrijk vereiste aan software is dat het gebruiksvriendelijk moet zijn. In een paar klikken moet het mogelijk zijn om informatie intuïtief op te halen of toe te voegen. Kortom, de oplossing voor een optimale informatie-uitwisseling tussen betrokkenen in een project dient aan de onderstaande eisen te voldoen:
- Eén softwareplatform met geïntegreerde puntoplossingen;
- Centraal documentmanagementsysteem;
- Veiligheid op de bouwplaats;
- Gestandaardiseerde workflowintegratie;
- Toegang tot actuele informatie op ieder moment;
- Rapportagemogelijkheden (één versus meerdere projecten);
- Gebruiksvriendelijk;
- On- en offline beschikbaarheid.
Autodesk Build
Het antwoord? Autodesk Build. Deze software biedt al deze functionaliteiten en een optimale ondersteuning om de bouwplaats te digitaliseren. Ik durf wel te stellen dat Autodesk Build het hart van de Construction Cloud is.
Een van de meest belangrijke nieuwe functionaliteiten van Autodesk Build is PlanGrid. Persoonlijk vind ik PlanGrid een van de beste bouwapplicaties van het moment. Dankzij deze software is het mogelijk om samen te werken met real-time toegang tot tekeningen, punch-lists, documenten en dagelijkse rapporten. Ook kan je er razendsnel bouwtekeningen mee delen, markeringen toevoegen, foto's en rapporten met het gehele projectteam delen en is het beschikbaar via desktop en mobiel. Zo kan je direct informatie toevoegen op de bouwplaats en heeft iedereen toegang tot real-time informatie vanuit het BIM-model. Klanten die al werken met deze software geven aan dat de bouwtijd gehalveerd is, de bouwkosten per project met minstens 5% zijn gedaald, de productiviteit met zeker 20% is gestegen en dat er 20% minder veiligheids- en kwaliteitsissues zijn gemeld. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat Autodesk Build een ideaal hulpmiddel zal zijn om te voldoen aan de strenge eisen van de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen.
Met Autodesk Build zijn de mogelijkheden legio. Vragen zoals “waar begin ik?” of “hoe implementeer ik de software?” zijn begrijpelijk. Daarbij wil ik je graag helpen om te onderzoeken hoe de Autodesk Build-oplossing passend gemaakt kan worden op jouw werkprocessen. In dit webinar ging ik dieper in op de functionaliteit van Autodesk Build. Interesse? De opname staat voor je klaar.
Meer informatie
Wilt u meer weten over Autodesk Build of heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.