BIM
Veel bedrijven zijn goed op niveau met betrekking tot BIM werkprocessen. Echter, het gebruik van het BIM model gedurende de volledige Asset Lifecycle is niet altijd een vast onderdeel van de procedure. Waarom niet zal je je afvragen. Pijnlijk genoeg omdat men niet 100% overtuigd is van de data-kwaliteit. In veel gevallen is het ontwerp niet exact volgens de opgelegde standaarden gemaakt. Zorgt dit dan voor aanwijsbare fouten in de uitvoering en bij het beheer en onderhoud? Dat valt te bezien, omdat men in uitvoering en bij het beheer en onderhoud niet blind uitgaat van het ontwerpmodel. Rare conclusie, de faalkosten vallen mee omdat het ontwerp niet wordt overgenomen in de uitvoering.
Asset Lifecycle
Daarnaast heb je de opdrachtgevers en asset beheerders. Het ontwerp van assets (leidingsystemen, civiele kunstwerken, gebouwen) wordt veelal uitgevoerd door derden. Als asset beheerder stel je wel eisen waar het ontwerp aan moet voldoen. Op het moment van aanbesteding ontvang je een lading aan documenten. Hoe ga je snel en nauwkeurig controleren dat de ontvangen data is opgebouwd conform de eisensets? Steekproefsgewijs? Leg je de verantwoording bij de aannemende partij? Fysieke controle door een team van documentalisten?
ISO 19650
Cadac Group is in gesprek gegaan met partijen die bovenstaande problemen erkenden. De aannemer die zelf zijn tekeningen wil valideren zou graag een oplossing zien die wordt afgedwongen in het proces. Als we de ISO 19650 erbij pakken kan een model alleen maar van de Work-In-Progress map naar de Shared map als het model is gevalideerd. Deze validatie wordt volledig automatisch uitgevoerd.
Digitale workflow
De asset beheerders en opdrachtgevers vinden het belangrijk dat er naast een automatische controle ook een communicatieportaal wordt aangeboden. Op dit portaal kunnen aannemende partijen hun datamodel uploaden bij een specifiek project. De technologie zorgt er vervolgens voor dat de modellen worden gecontroleerd. Eventuele fouten worden gemeld aan de aanbieder en zo ontstaat een digitale workflow tussen de opdrachtgever en de aannemer.
Cadac Control is nieuw op de markt en reeds in proef bij Launching Customers. Deze blog beschrijft een aantal voorbeelden die opgelost kunnen worden met Cadac Control. Cadac Control heeft nog veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van Transleren, Vergelijken en Extraheren.
Meer informatie
Wil jij ook meer informatie over onze oplossing? Neem gerust contact met ons op en bezoek de productpagina.