Naar hoofdinhoud

Eltomation

Snel en efficiënt ontwerpen met Autodesk Inventor en Autodesk PDM

Ontwikkelen turnkey installaties en systemen

Eltomation is gevestigd in Voorthuizen en gespecialiseerd in het ontwikkelen en leveren van turnkey productie-installaties en -systemen voor de productie van verschillende soorten cementgebonden bouwplaten, zoals Wood Wool Cement Board (WWCB) ofwel houtwolcementplaat, EltoBoard en EltoPlank en Cement Bonded Particle Board (CBPB).

Deze platen en panelen worden gebruikt als isolerende plafond- of wandplaat en ook als dakplaat. Bovendien worden deze platen gebruikt in bouwsystemen waar de plaat als blijvende bekistingsplaat gebruikt wordt. Eltomation heeft al meer dan 150 van deze productielocaties en -systemen in ongeveer dertig verschillende landen wereldwijd gerealiseerd. Daarnaast is Eltomation houder van een groot aantal patenten voor zelfontwikkelde machines.

eltomation-6-1280

Booming Business

Overal ter wereld worden houtwolcementplaten geproduceerd op productielijnen van het Nederlandse bedrijf Eltomation. Van China en Zuid-Korea tot Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. En nog steeds kan het bedrijf meer landen aan de lijst toevoegen.

De markt is ‘booming’. Om de enorm groeiende vraag efficiënt het hoofd te bieden, koos Eltomation voor Autodesk Inventor in combinatie met een Product Data Management (PDM) oplossing van Autodesk.

We lieten het Autodesk Product Data Management Systeem zijn werk doen. Daarnaast werd ook het werk van de afdeling inkoop eenvoudiger.

Hans Jordan

Engineer - Eltomation

eltomation-7-1280

Groeiende vraag, weinig aanbod

“In Nederland is er één bedrijf dat dit soort platen maakt”, begint Paul van Elten, technisch directeur van Eltomation, een korte schets van de afzetmarkt voor zijn bedrijf. “Wereldwijd zijn dat er op dit moment ongeveer vijftig. De vraag naar houtwolcementplaten groeit enorm en er moet beter en sneller worden geproduceerd.

De groeiende vraag is grotendeels terug te voeren op de vraag naar producten die zijn gemaakt met natuurlijke grondstoffen en die bij de productie weinig energie vergen. Houtwolcementplaten voldoen aan deze duurzaamheidseisen. Ze bestaan uit houtwol en cement en zijn met relatief weinig energie te produceren. Daarnaast zijn de platen watervast, brandvertragend en geluidsabsorberend.”

eltomation-4-1280

Inzicht in complexiteit

De engineering van de machines gebeurt volledig bij Eltomation. Het produceren van onderdelen wordt uitbesteed aan lokale machinefabrieken. De assemblage wordt verricht onder het toeziend oog van Eltomation-medewerkers die hiervoor naar de locatie afreizen.

Voor het engineeringtraject zet Eltomation sinds een jaar of drie naast AutoCAD ook Autodesk Inventor in. Een stap die vooral werd ingegeven door de toenemende complexiteit van de machines.

autodesk inventor

Leverancier

Van Elten legt uit: “We maken bijvoorbeeld ook complexe machines die tegelijk lineaire en roterende bewegingen maken. Met 2D-aanzichtstekeningen is dit niet te overzien. Dus hebben we een aantal leveranciers gevraagd ons te tonen hoe hun 3D-oplossing omging met onze AutoCAD-tekeningen. Cadac Group kwam met Autodesk Inventor als beste uit de bus.

Niet alleen konden we hiermee prima het AutoCAD-formaat importeren en exporteren, we kozen ook voor een leverancier van oplossingen waarvan veel kennis op de markt aanwezig is. En ook dat was voor ons belangrijk, omdat we productiepieken geregeld opvangen met inleners.”

Meer over Autodesk Inventor

Geleidelijk aan de slag met Inventor

Besloten werd dat om te beginnen één van de momenteel vier eigen engineers met Autodesk Inventor ging werken. Volledig nieuwe projecten werden in principe in Autodesk Inventor uitgevoerd en van de bestaande tekeningen werden allereerst de meest complexe machines overgezet. Cadac Group detacheerde bij Eltomation een aantal medewerkers en zowel daar, in Voorthuizen, als bij Cadac Group gingen mensen aan de slag om tekeningen om te zetten naar Autodesk Inventor.

Van Elten was hierbij nauw betrokken: “Het was heel prettig dat er mensen van Cadac Group hier rondliepen, omdat je dan altijd advies bij de hand had. De overstap zelf verliep minder snel dan voorzien. Het was erg druk en bij veel nieuwe projecten was het gewoon makkelijker en minder risicovol om de bestaande AutoCAD-tekeningen als basis te nemen. Hierdoor heeft het relatief lang geduurd tot alle engineers over waren.”

 

eltomation-1280

Aanzienlijk minder fouten

Engineer Hans Jordan vertelt dat het ook niet voor iedereen even gemakkelijk was om over te stappen naar deze nieuwe manier van werken. “Voor jonge collega’s was het vaak eenvoudiger dan voor wat oudere.

Inmiddels wil eigenlijk niemand meer terug naar de oude situatie. Begrijpelijk, want iedereen ziet dat er aanmerkelijk minder fouten worden gemaakt in productietekeningen. Ook zijn problemen in machines veel inzichtelijker. De 3D-beelden maken het praten over een oplossing voor een geconstateerd probleem een stuk eenvoudiger.”

"Zo zijn bepaalde details heel eenvoudig inzichtelijk te maken.”

In de externe communicatie worden de 3D-modellen ingezet ter ondersteuning van fabricage en montage. Van Elten: “Machinefabrieken krijgen altijd een 3D-model, wat ze met een viewer kunnen bekijken.

En ook bij de montage van een complexe lijn zorgen we dat er een pc staat waarop het 3D-model te bekijken is. Zo zijn bepaalde details heel eenvoudig inzichtelijk te maken.”

eltomation-3-1280

Tien keer zoveel tekeningen

Ondertussen groeide de markt door en dus ook de productie van Eltomation. In een paar jaar tijd maakte het bedrijf maar liefst tien keer zoveel tekeningen als voorheen. Er ontstond echter een probleem. “Wij hebben er ooit voor gekozen om elke tekening klantgebonden te laten zijn”, aldus Van Elten.

“Wanneer we een machine gingen ontwerpen voor een andere klant, dan werden tekeningen omgenummerd om per klant een uniek tekeningenpakket te krijgen. Ook wanneer de nieuwe machine nagenoeg identiek was aan een bestaande machine. Dit omnummeren nam nu ondertussen een relatief groot deel van de kostbare tijd van een engineer in beslag. Een aantal collega’s had in eerdere functies al ervaring opgedaan met PDM. Dus zijn we ons daar maar eens verder in gaan verdiepen.

Meer over product data management

product data management

PDM Awareness Training

Verschillende medewerkers van Eltomation volgden een PDM Awareness Training bij Cadac Group. Daar werd al snel duidelijk dat de PDM oplossing van Autodesk de beste oplossing voor Eltomation was.

“Hiermee konden we ons grootste struikelblok succesvol aanpakken. Het omnummerprobleem was van de baan, doordat we afstapten van klantgebonden nummering. We lieten het systeem zijn werk doen. Daarnaast werd ook het werk van de afdeling inkoop eenvoudiger. Gegevens hoefden niet langer door de engineeringsafdeling naar Microsoft Excel te worden geëxporteerd, voordat de afdeling inkoop ermee aan de slag kon. En tot slot konden we nu gemakkelijk onderdelen hergebruiken, gewoon omdat ze eenvoudiger zijn terug te vinden”, somt Jordan, die bij de implementatie van de Autodesk PDM oplossing de kar trekt, de doorslaggevende punten voor deze keuze op.

Meer over PDM

eltomation-8-1280

Zeer enthousiast

De implementatie van de PDM-oplossing ging niet zonder slag of stoot. Eltomation werd zich tijdens dit proces pijnlijk bewust van onnauwkeurigheden en onvolledigheden die eerder in tekeningen waren geslopen. Van Elten: “Met PDM verloopt het hele proces veel gestructureerder. Daarmee lever je wel een stukje vrijheid in, maar het levert ook veel op. En langzaam maar zeker begint iedereen zeer enthousiast te worden over de nieuwe werkwijze.”

Van Elten en Jordan realiseren zich terdege dat ze nog niet klaar zijn. “Een PDM-pakket is niet in één jaar geoptimaliseerd”, weet Jordan. “De volgende stap is dat we het aantal verschillende onderdelen zo veel mogelijk terugbrengen. Veel onderdelen lijken nu verschillend, maar hoeven dat eigenlijk niet te zijn. Daar kunnen we nog heel wat op winnen.”

"Waar het uiteindelijk bij elke vorm van automatisering om draait: meer efficiëntie en meer omzet.”

Hoewel de hele overstap meer tijd en moeite kostte dan vooraf door de heren was ingeschat, kijken ze tevreden naar de afgelopen maanden en naar de huidige situatie. “Het was een keuze waar we veel goede resultaten mee hebben behaald”, concludeert Van Elten.

“En waarvan we veel hebben geleerd. We dachten bijvoorbeeld dat elke machine uniek was, maar we zien nu dat er heel veel kan worden hergebruikt. Al met al heeft ook deze automatiseringsstap weer opgeleverd waar het uiteindelijk bij elke vorm van automatisering om draait: meer efficiëntie en meer omzet.”

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld